

Filmtour langs verborgen locaties
Cultuur januari 16, 2025 Joop Bastinck

Een uitgebreide reportage kan je vinden op Noord010inbeeld
CineNoord vertoont sinds 13 jaar films in de wijk op de vaste locatie bij Studio de Bakkerij, maar ook steeds meer op bijzondere locaties in de stad. Filmlokaal Hammerstraat gaat binnenkort van start met filmvertoningen. Samen willen de organisaties met dit project bezoekers verrassen en actief laten meedoen.

Dit wordt gedaan door kwalitatieve films dicht bij bewoners in hun eigen buurt te vertonen en zo filmbezoek voor iedereen toegankelijk te maken. En door vormen te vinden om bezoekers uit te dagen actief deel te nemen.
Op 29 november vond de 2e editie van de Filmtour door Noord plaats, georganiseerd door CineNoord en Filmlokaal Hammerstraat. Op een filmische ontdekkingstour werden de bezoekers langs bijzondere plekjes door de wijk geloodst op zoek naar prikkelende korte films van Rotterdamse makers.
De Tour gaat van start in ’t Kapelletje waar de theaterzaal vol loopt. De film ‘ De toekomst is failliet’ wordt gedraaid met Tinus en Beppie die de Rotterdamse wijken rondstruinen op slooplocaties op Rotterdam Zuid. We verlaten het warme Kapelletje. We worden als het ware uitgezwaaid door dichter Wessel Klootwijk die niet weet hoe hij moet huilen en de supermarkt gebruikt als onderkomen. De Filmtour is in elkaar gezet door Bas de Leijer van Cinenoord en filmlokaal Hammerstraat. De gasten hebben een kleur gekregen bij het binnenkomen.

Verrassende locaties
Op die manier worden 4 groepen van 20 gemaakt die bij verrassende locaties op bezoek gaan. We volgen Dick met de kleur rood en belanden bij het David Lloyd gebouw en nemen de lift naar de 9e verdieping waar we belanden in de klimhal Beest Boulders. Wanden met hoekige kubussen zien er uit als geprint en zijn bezet met diverse kleurrijke steunpunten.

De klimwanden zijn 4 meter hoog om de knepen van het vak te leren en toe te passen bij het echte bergbeklimmen. De film ‘Where Do Ideas Come From?’gaat over het vormen van een idee op basis van observatie, muziek, ritme, licht en tijd.
Een stormwind van beelden volgen elkaar op. Voor de filmmaker Joysi Olijhoek was het haar afstudeeropdracht aan de Willem Kooning Academie. In snackbar Favourite Chicken in de Teilingerstraat zien we een parade van fluitspelers tot soldaten te paard, van dames in bikini tot matrozen.
Een katholieke processie komt in beeld naast ambtenaren, honden en kinderen. Een leger tanks verplettert de muzikanten en de film eindigt met een begrafenisstoet. Trekken de zachte waarden aan het laatste eind? De film Parade is gemaakt door Digna van der Put in 2015. Ze dong mee naar een Oscar animatiefilms. We worden getrakteerd op gefrituurde snacks.

Porseleinkast
We gaan naar Voedselcentrum Isaak en de Schittering, een soort supermarkt met heel lage prijzen voor iedereen. ‘Mensen uit de hele wereld zetten zich gratis in voor de hele wereld. Het zijn studenten, bewoners in de tegenprestatie, mensen die de taal leren. ‘Ze zijn er voor de mensen met een kleine portemonnee,’ aldus de manager.
We kijken naar de film ‘Olifant in een porseleinkast’ door filmmaker Bonne Steinz. Een soort clown waakt over zijn interieur. Alles hangt en staat zoals het hoort. In stukgevallen potten komen kunstbloemen staan die plots gaan groeien. Laat alles in zijn waarde is de moraal. Op naar de laatste film in de voormalige waterstokerij in de Pieter de Raadtstraat.

Een master in de kunst heeft er een boekenwinkel onder de naam Kiosk. Er wordt ook drukwerk gemaakt met offset machines. We zien een prachtige uitvoering van een anarchistische vrouwenkrant uit de jaren tachtig. De film die we zien heet: ‘De Speer’ door Zouhair Mtazi.
Waar hoort de speer thuis? De film gaat over het al of niet teruggeven van roofkunst. Het Wereldmuseum Rotterdam is hiertoe overgegaan.
Moet die kunst hier blijven en storten we de geldwaarde naar het land van herkomst? Maar komt dat geld wel goed terecht? Het publiek reageert snel: de kunstvoorwerpen moeten terug. We drinken als afscheid warm appelsap met een tik en glühwein. Het was een fameuze filmtoer. Onderweg werd er veel gediscussieerd. Bezoekers waren na afloop zeer te spreken over wat ze deze avond allemaal hadden meegemaakt. ‘Het voelt als vakantie in eigen stad.
Plekken ontdekken waar mensen actief zijn, werelden waar je niks van wist. De films waren ook verrassend en gaven stof tot nadenken. En een goed onderwerp om er in de groep over te praten al wandelend.’