Schrijver uit Liskwartier wint prijs voor beste kinderboek In een zijstraat van de Bergselaan, achter de gevel van een sfeervol bovenhuis uit 1909 komen... “Het grootste talent is blijven zitten op je krent”

Schrijver uit Liskwartier wint prijs voor beste kinderboek

In een zijstraat van de Bergselaan, achter de gevel van een sfeervol bovenhuis uit 1909 komen hele verhalen tot leven. Of specifieker gezegd: Hele Verhalen voor een Halve Soldaat, het nieuwe boek van schrijver Benny Lindelauf. Hij won er de Woutertje Pieterse Prijs 2021 mee, voor het beste Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. We vroegen hem waar hij de inspiratie van al die mooie verhalen vandaan haalt.

“Wat altijd werkt om op ideeën te komen, is wandelen”, vertelt Benny aan zijn eettafel. “Want beweging genereert beweging in je hoofd. Ieder mens krijgt bagage mee, een reservoir waar je uit kunt putten. Door ontmoetingen met mensen of door dingen die je tegenkomt.

Soms kom ik tot de beste ideeën door een rondje te wandelen via de groenrijke Bergselaan naar het Vroesenpark. Maar het kan ook komen tijdens gedachteloze activiteiten als strijken of douchen. Dat je dan ineens wordt gegrepen en denkt: Ja, zo zit het!”

Cockpit
Hoe zet hij die beelden vervolgens om in taal? “Ik zeg altijd: het grootste talent is blijven zitten op je krent. En tikken. Want het tikken van zinnen en zien ontstaan van taal op je beeldscherm, dát is de motor van het verhaal. Taal reageert op taal en daar komt uiteindelijk de meeste inspiratie vandaan.

” Benny’s eigen creatieve motor draait op volle toeren in zijn ‘cockpit’, een grote, witte bureaukast die de helft van zijn werkkamer vult. Hij vertelt hoe het bureau in een handomdraai ook in een bed kan veranderen. Handig, voor als pleegzoon Daan op visite komt.

De jury van de Woutertje Pieterse Prijs noemde Hele verhalen voor een Halve Soldaat ‘gedurfd’. Uit het juryrapport: “Het is ons een grote eer om in dit uitzonderlijke jaar een uitzonderlijk boek te bekronen dat het beste van de taal en het beeld in zich weet te verenigen.

Een boek dat het grimmige niet schuwt, de lezer op een bloedstollende reis meeneemt en hem laat zien hoe groot en diep onze wereld kan zijn.”

Jaloerse minnaar
Zijn boek kwam vorig jaar november uit, vlak voor de zware lockdown.

Zelf had Benny weinig last van de coronamaatregelen, want hij is gewend om alleen thuis te werken en alle vrijheid te hebben om zijn eigen tijd in te delen.

Toch kwam ook een deel van zijn werk, zoals het schrijven van toneelteksten, on hold te staan. “Maar dat is niet erg, want als je te veel dingen tegelijk doet gaat je aandacht versnipperen.

En wat dat betreft is het schrijven van een verhaal net een jaloerse minnaar. Als je er niet genoeg aandacht aan geeft, komt er ook niks uit.”

Bloemen uit de straat
Met het winnen van de Woutertje Pieterse Prijs kwam Benny in het achtuurjournaal en diezelfde avond stond er een buurvrouw op de stoep met een grote bos bloemen namens de hele straat. Ook wordt hij er weleens over aangesproken door buurtbewoners. “Dat vind ik het prettige aan deze wijk, het dorpse. Dat je gezichten herkent.

En de historische sfeer, hier is niet alles platgebombardeerd. Hoe oud zijn deze huizen eigenlijk?”, vraagt Benny aan zijn man Guido, die zojuist is thuisgekomen. “1909”, roept hij vanuit de keuken.

Hij vult vrolijk aan: “Wist je dat hier vroeger trouwens een pastoor heeft gewoond?” Guido werkte voor een kunstenaarsproject in de Hildegardiskerk waar iemand hem vertelde dat ze ooit met z’n zessen in hun huis hebben gewoond. “Nee!”, zegt Benny vol verbazing. “Dat hoor ik nou voor het eerst.”

Tips voor andere wijkbewoners met schrijfambities
“Kijk, het is natuurlijk fijn als je man, vrouw of kinderen jouw verhalen leuk vinden, maar schrijven voor een uitgever is een andere ball game.

Wat je nodig hebt is een goede mentor, want je kan het niet in je eentje op zolder leren. Schrijven is techniek en ambacht.

Zelfs de meest prachtige verhalen kun je verknallen als het structuur mist.

En je kunt wel leren hoe je een goede dialoog schrijft, maar je moet het ook kunnen toepassen zodat het voor jou gaat werken. Doe schrijfcursussen, want je leert veel van groepjes mensen.

En ga veel lezen, achterhaal wat voor jou werkt.”

Voor meer info: www.bennylindelauf.com

Frances Gallimore