Het Zomerhofkwartier vaak ZOHO genoemd is grofweg het gebied begrensd door het Hofplein en de Schiekade, de Teilingerstraat, de Noordsingel en het Pompenburg. Dwars... Indrukwekkende expositie Zomerhofkwartier


Het Zomerhofkwartier vaak ZOHO genoemd is grofweg het gebied begrensd door het Hofplein en de Schiekade, de Teilingerstraat, de Noordsingel en het Pompenburg. Dwars door het gebied loopt het bijna 2 km lange Hofpleinviaduct.

Het kwartier werd grotendeels verwoest in mei 1940 en na de oorlog aangewezen als een kantoor en bedrijven wijk met enkele scholen en kerken. De gebouwen werden voorzien van veel wederopbouw kunst. De oorspronkelijke bedrijven zijn inmiddels bijna allemaal verdwenen en ZOHO werd een plek voor creatieve ondernemers en alternatieve horeca.

Het Zomerhofkwartier staat aan de vooravond van grote veranderingen. Het ZOHO Plan voor 600 woningen is in een vergevorderd stadium. Net als de restauratie van de Hofbogen met een park op het viaduct. En voor de laatste open plek van de verwoeste stad, het plantsoentje achter de Shell gebouwen is ook een woningbouwplan gemaakt.

De expositie
Deze hele ontwikkeling wordt uitgebeeld in galerie Katshoek op mooie panelen.

De expositie Zomerhofkwartier is een uniek stukje werk van Paul Groenendijk. De Expo wordt gesteund door de stichting Wederopbouw.

We zien de nood bedrijfsgebouwen na het bombardement, cinema Palace en de dansschool Munier Frères.

Tussen 1899 en 1908 worden de Hofbogen gebouwd ten behoeve van de Zuid-Hollandsche Spoorwegmaatschappij. Vóór de oorlog zien we het gezellige Loos bij het kopstation Hofplein. In het gele, blauw witte en glazen gebouw komen diverse bedrijven.

Bijzonder is de in 1967 gevestigde broodfabriek die in de hele regio brood aan huis brengt met elektrische brood wagentjes. ‘Hier Juweel brood’ is hun slogan.

De Heer Bokelweg wordt gepland als een invalsweg voor het centrum aansluitend op de te dempen Rotte. Architect Maaskant zet daar ook zijn spraakmakende Katshoek neer.

Er komt een concentratie van technische scholen en een horeca vakschool. Maarten Pieterse kom ik tegen op de expo. Hij kwam in 1984 naar de buurt en richtte met bewoners buurthuis Basta op. In die periode waren veel bogen dichtgetimmerd en huisden er louche dancings.


Kunstwerken aan de wand
Galeriehouder Johannes Steendam opent de kunsttentoonstelling die de expositie Zomerhofkwartier vergezeld. Hij wijst op de geslaagde combinatie met kunst. Marlies Langeweg fotografeert saignante details.

Jojanneke van den Bosch combineert landschap en architectuur. Georg Bohle start met landschappen die hij geleidelijk meer abstraheert. MuxinJye Chen maakt een bewegende projectie met een sumoworstelaar in een galaxy van sterren.

Emma Roos verheft afval tot kunst. Afval is niet ééndimensionaal. Elk brokstuk vertelt een verhaal.

Ook bij de diverse bedrijfsgebouwen treffen we schitterende kunst aan.

Inge Hagenbeek geeft een intro op de expositie en stelt de sprekers voor: dichter Darry Brown en columnist Wim Noordegraaf. Darry heeft het over mevrouw Oude Noorden die houdt van verbindingen, uitdagingen en nieuw leven.

Wim Noordegraaf memoreert de brand van Palace, Circus Krone op het Heliportterrein en tenslotte het project van Stebru Leijten dat 600 woningen zal omvatten maar de naburige bewoners met een toren voor de neus trakteert.

Expositie te zien tot 22 januari do: 15:00 – 19:00 uur, vrij en za: 13:00 – 17:00 uur, Heer Bokelweg 157.