Dichter en bewoner Menno Smit organiseerde een heerlijke dichtersmiddag in het Jan van der Ploeghuis met bekende namen en koppelde hieraan verrassende vraaggesprekken. Het... Inspirerende dichters ontmoeten de blues

Dichter en bewoner Menno Smit organiseerde een heerlijke dichtersmiddag in het Jan van der Ploeghuis met bekende namen en koppelde hieraan verrassende vraaggesprekken. Het programma startte met een workshop zelf gedichten maken. Gekozen werd voor de Pantoum vorm.

Je kiest je belangrijkste trefwoord. Bepaalde regels worden herhaald. De ene gedachte reageert op de andere. Het resultaat is onverwacht. De Pantoum vorm helpt je gedachten op papier te zetten en werkt zelfs therapeutisch. Een hele keur van dichters passeerde de revue en Menno ging er dieper op in.

Ook kwam de zaal aan het woord. Olivier van Nooten kwam met pittige puntdichten. Uit de alledaagse werkelijkheid plukt hij tal van situaties die een compleet nieuwe betekenis krijgen. Joz Knoop heeft het over de processierups die nooit meer gaat vlinderen.

Aanleiding was een oude vriend die mecano vlinders maakt, al 30 jaar lang. In zijn serie ontbrak de processierups vlinder. Jaap, de beeldhouwer uit het Jan van der Ploeghuis, vergastte ons met een vorm van spoken word en Machteld bracht ontroerende herinneringen rond de dood als verboden thema.

Edwin de Voigt vergast ons met bewoners gedichten die prijken op uitvergrote bierkaarten op tal van ramen in het Oude Noorden. De poëzie van Edwin zelf is dartelend, humorvol en van de wereld.


Jana Beranova revelatie

De 91 jarige dichteres Jana Beranová was de revelatie van de dag. Haar gedichten brengen ons in een totaal andere wereld van vriendschap, omarmen en de rijkdom van ‘mens’ zijn. Haar woning heeft ze postuum bestemd voor Belvedère, het verhalenhuis.

Belvedère zal de schatten van de dichteres bewaren en ontsluiten. Dit is gelukkig nog niet voor morgen. Menno lichte diverse tipjes van de sluier op bij de dichters. Hoe kom je tot poëzie? Wat triggert je? Wat is je belangrijkste inspiratiebron? De gedichten werden verluchtigd door gevoelige blues gebracht met veel talent door Theo Sieben.

Het was muisstil en iedereen droomde weg. Ik kijk naar buiten naar de schommelende kinderen. Ze passen perfect in de blues.

De eerste poëziemiddag in van der Ploeg was een groot succes met wel 60 deelnemers. Op zondag 21 november komt de volgende, een echte aanrader.