We belanden bij Our Kilo aan de Benthuizerstraat. We bewonderen de rij 3D printers die van kleurrijke draden diverse producten maken van een gitaar... Our Kilo, onderzoek naar plastic recycling

We belanden bij Our Kilo aan de Benthuizerstraat. We bewonderen de rij 3D printers die van kleurrijke draden diverse producten maken van een gitaar tot speelgoed voor de zandbak. In de tuin liggen hele zakken plastic bekertjes, opgehaald bij Bluegrass en gewassen in de Wasserij.

De bekertjes worden omgezet in een soort poeder waarmee draad wordt gemaakt, de basis voor het 3D product. Bastiaan de initiatiefnemer maakt ons duidelijk dat er diverse soorten plastic zijn. Het verwerken van dopjes is weer een andere procedure.

PLA is het beste soort plastic om te verwerken, maar het is in de buurt onvoldoende aanwezig. Gekozen werd dan ook voor PET, plastic bekertjes en de plastic bakjes waar het fruit in zit.

In nauwe samenwerking met de basisscholen worden kinderen en vooral ouders verzamelaars van deze fruitverpakkingen.


Onderzoek
Plastic is niet zo slecht, je kan het eeuwig recyclen, maar nu komt het in de natuur terecht en is het een gevaar voor de planeet. Sommige soorten plastic zoals de blauwe bakjes voor waterkers zijn moeilijk te recyclen, terwijl er in het Westland jaarlijks 50 miljoen van worden gemaakt.

Ze belanden in de verbrandingsoven. Our Kilo houdt zich momenteel vooral bezig met onderzoek en nog minder met productie. Februari – maart zijn ze gestart. Het werd opknappen en aanschaffen van de apparaten. ‘We zitten echt aan het begin.’

Our Kilo kreeg subsidie van Citylab010 ( innoverende projecten ), Europese subsidie en Provinciale subsidie. Bastiaan en collega’s zien onderzoek als het startblok voor succesvolle productie, waarbij de buurt en de kinderen meegenomen worden.