Een uitgebreide reportage kan je vinden op Noord010inbeeld Het was een spetterend feest in Humanitas. Een echt Chinees nieuwjaar gebeuren. Aristos Ginos gaf een... Dragon Warrior in Humanitas Bergweg  

Een uitgebreide reportage kan je vinden op Noord010inbeeld

Het was een spetterend feest in Humanitas. Een echt Chinees nieuwjaar gebeuren. Aristos Ginos gaf een verbazende Kung Fu act. Hij begon met enorme sprongen, de benen heel hoog. Dan ging hij aan de slag met de stok en de zwaarden. Verbijsterend was de act met de zweep.

De draak krijgt werkelijke vormen door handig manipuleren van gekleurde doeken en creëren  van een slang achtige draak die richting de hemel kronkelt. De muziek zwelt telkens vervaarlijk aan. Betoverend is ook de sierlijkheid van de draak, als een slinger bevestigd aan een stok. Aan de draak wordt kunst, kracht en moed toegeschreven. Kung Fu betekent hard werken en discipline.

Zowel schilders als koks hebben Kung Fu. Aristos gaat over tot een workshop. Hij leert je aanvallen, verdedigen en vooral zorgen voor je gezondheid. Het gaat om Tiki, de innerlijke energie.

Centraal staan het pompen van het hart, ademhalen en spieren ontwikkelen. De technieken van Martial Art spelen hierop in. De workshop deelnemers leren de krachtige stand van het paard: benen wijd, even doorzakken en knieën naar buiten.Het publiek doet de handen van beneden naar boven en vice versa.

Handen open, vingertoppen naar binnen, duimen in, wijsvinger vooruit. Zo stimuleer je de ademhaling. Hoe ga je afweren? Ga naar achter, gebruik je schouders, draai de armen naar binnen en open de handen.  

Meditatie  

Meditatie is een belangrijk element van de Kung Fu. Denk aan niets en concentreer je op jezelf, op diverse schakelpunten van je lichaam. Doe je ogen dicht, adem door je neus. Recht je rug door te denken dat je hoofd aan een onzichtbaar touwtje hangt.

Door meditatie neemt de spanning van blessures af. De hele performance werd geprogrammeerd door Shinji Entertainment. Elk jaar gaan ze langs basisscholen en seniorenflats. De performer die zich terecht Dragon Warrior noemt Aristos Ginos, is van Griekse afkomst.

Hij is half Grieks, een kwart Chinees en een kwart Javaans. Aristos had geen vaderfiguur waaraan hij zich kon spiegelen. Hij vond die in Jackie Chan, Bruce Lee en Jet Lee. Hij bewonderde de humor van Jackie Chan, het stoere van Bruce Lee en het kunstzinnige van Jet Lee.

Vooral de discipline trok hem aan. Hij woonde in een klein flatje , waar hij alleen zijn helden kon tekenen. Later ging hij op Kung Fu en verdiepte hij zich vooral in de basisprincipes.

Hij begreep al snel dat het hem ging om een eeuwenoude traditie die heel anders is dan wat ze toonden in de films. Een bezoek van monniken aan Nederland was doorslaggevend. ‘Dat kan ik ook, al ben ik niet zo atletisch gebouwd.’ Aristos ging op reis en ontmoette heel verschillende leermeesters. Hij vond de gelijkenissen tussen Kung Fu, Capoeira, Tricking en Freerunners. Hij kan lachen met Jackie Chan en bewondert de kunst van Jet Lee.  

In de natuur  

Ginos trainde in een vriendengroep, maar was solistisch bezig zodat hij een eigen unieke stijl kon ontwikkelen. Elke dag wil hij de titel Dragon Warrior opnieuw waarmaken. Het werkt bevrijdend. De discipline moet vanuit jezelf komen. Aristos heeft iets stoïcijns over zich. Hij mijdt tegenwoordig de gymzalen en leeft zich uit in de vrije natuur.

Na de ochtend workshop komt de leeuwendans in de namiddag, met een vrouw voor en een man achter. Er wordt gespeeld op de bekkens en de trom. Het beest wil je heel even bang maken. De bewoners krijgen vervolgens kookles. Ze maken vervolgens Dim Sum met kip en bosui.  

Mamam Tsjeur! Lekker eten. Heerlijk knapperig. Vooraf was er ook een workshop Draken schilderen. Kop en staart werd vervaardigd in Polen.