Evenementen in Jan van der Ploeg
Evenementen juli 27, 2022 Joop Bastinck
Beatriz een verrassend optreden
Op 10 juni trad onverwachts een betoverende negenkoppige Cubaanse band op in het Jan van der Ploeghuis. De band heet Beatriz naar de twee zusjes Laura en Camilla genoemd.
Laura Beatriz Argendin is een begaafde pianiste, terwijl haar zus uniek speelt op de dwarsfluit. De band maakt een mix tussen oud en nieuw. Indruk maakte het stuk van Bach door de virtuoze vader van de zusjes bewerkt in Latin sfeer. Verdere bandleden speelden gitaar, djembe en trompet.
De trompettist bracht rillingen. Bandleider Steven wist de band te mixen met jonge rappers uit Noord, Lester en Juda. De combinatie was verfrissend. Meer en meer zie je zulke verbindingen. Bewoner Wijnand was gelukkig te strikken voor een heerlijk nummer jambe. De sfeer zat er goed in.
Er werd flink gedanst en bewoonster Kristien deed een duit in het zakje met een prachtig lied, ondersteund door sierlijke bewegingen. Het was een heerlijke middag, bijgewoond door enthousiaste buurtbewoners.
Expositie jongeren fotograferen senioren
In het Jan van der Ploeghuis staat een spraakmakende expositie van de hand van jonge fotografen uit het Oude Noorden. Onder supervisie van Stacii Samidin die zijn atelier heeft op het Noordplein maakten ze foto’s van diverse oudere buurtbewoners in de context van hun wijk.
Johannes de fotograaf, Kristine het model, Soraya de buikdanseres, ze passeren de revue. Het was de bedoeling het persoonlijke tot uiting te brengen en dit is geslaagd. De jongeren maken ook een mooi boek met een bijzondere lay-out. Initiatiefnemer en coördinator van het project zijn Pleuni en Eva van stichting Fratsen.
De talrijke bezoekers worden met champagne onthaald. De foto’s zijn artistiek opgesteld op schildersezels in de subtropische tuin.
KRPH brengt warmte
De Koninklijke Rotterdamse Postharmonie met 50 blazers brengt warmte in het Jan van der Ploeghuis. De belangstelling is groot zowel vanuit het wooncomplex als vanuit de buurt. De harmonie weet de mensen te treffen met een programma dat je wel kan meezingen: van Edith Piaff tot BSN, van Franse chansons tot ABBA.
Ook klassiekers worden ten berde gebracht. Even is het de kat uit de boom kijken en dan komen wel heel diverse bewoners naar beneden. De gesloten kantine wordt soepel ondervangen door de inzet van bewoners die het atrium inrichten en zorgen voor een soepele catering.
De harmonie met behoorlijk wat Noorderlingen is geen onbekende voor het publiek. Nummers als een Spaanse furie weten ze te combineren met gevoelige solo’s die alle een applaus krijgen.
Natuurlijk krijgen we een toegift en een leuk napraten. Het is mooi om risico te nemen en publiek te confronteren met een stukje cultuur van klassiek tot pop.
Een aantal bewoners kunnen het niet laten om een dansje te doen en krijgen een aantal kleintjes mee die enthousiast roddartelen.
Keti Koti zorgt voor stampvol atrium
Het atrium van het Jan van der Ploeghuis is stampvol met mooi uitgedoste vrouwen en mannen. Het is een kleurenspektakel. De ruimte is mooi versierd met doeken en vlaggen. Master Kaseko weet iedereen permanent op de dansvloer te krijgen.
Het feest begint met een serieuze intro, een citaat van de Surinaams- Nederlandse schrijver Raoul de Jonge. ‘1 juli 1863 is de dag waarop zo’n 45.000 mensen die tot dan toe wettelijk iemands bezit waren, de vrijheid kregen- mensen die ondanks 350 jaar lichamelijke en geestelijke onderdrukking nog steeds in staat waren om lief te hebben en om te geloven dat dit leven zin had, want dat kunnen we dus als mensen!
Het was ook de dag waarop een andere groep mensen na 350 jaar eindelijk begreep dat er grenzen zitten aan wat is toegestaan uit naam van de winst. Van monsters veranderden ze in mensen.
1 Juli bevrijdde Nederland de ander en je zou kunnen zeggen daarmee zichzelf.’ Keti Koti in het atrium is een groot ontmoetingsfeest. Belangrijk is de inzet van Rosita en Rowley Sedoc zowel communicatief als wat de bijzondere Surinaamse catering betreft.
Opvallend is ook de grote variatie van leeftijden en het feit dat iedereen danst met iedereen. De sierlijke bewegingen en het heupwerk stemmen je bijzonder vrolijk.
Latino sfeer
Het is een heerlijk optreden van tal van Latijns-Amerikaanse dansgroepen in het Jan van der Ploeghuis. Nostra Casa weet Paraguay dansers, Cubaanse tango, Mexicaanse dansen met laarsjes en heel wat acrobatiek op de vloer te brengen.
Mooi is de Cumba van Colombia. Vooral de draaiende rokken die zorgen voor een aantrekkelijke furie en kleurenpracht. Diaken Ed weet alles in goede banen te leiden als main speaker. Begin en einde wordt een vlaggenparade. Het talrijk opgekomen publiek uit de buurt weet het te waarderen.
Vooral de workshops zijn een succes. Ze brengen evenveel bewoners als dansers op de been. Bewoners trekken rokken aan en leven zich uit. De sfeer zit er goed in. Carolina van Nostra Casa is het organisatorisch genie.
Om 16 uur komen de hapjes met kaviaar en pepers, met empanada en tortilla, met paella en kruidenstokbrood. Het wordt heerlijk smullen.
Er wordt nog lang na gekaart. Een verfrissend optreden is het, breed gewaardeerd. Over activeren gesproken !