2021 was een bijzonder jaar voor het Jan van der Ploeghuis, het vereiste grote creativiteit van de stichting Prasino om de doelstelling van het... Jan van der Ploeg Huis een cultureel centrum

2021 was een bijzonder jaar voor het Jan van der Ploeghuis, het vereiste grote creativiteit van de stichting Prasino om de doelstelling van het project eenzaamheid en segregatie doorbreken waar te maken. In het voorjaar werd ingezet op kleinschalige optredens die hartverwarmend waren. Optreden van Joanna aan de piano, zangeres Chenzira, coryfee Rita Young, Mimi aan de gitaar. Dertig senioren keken toe vanaf de galerijen en veertig buurtbewoners zaten beneden op stoelen op corona afstand.

Ondertussen werden wekelijks veertig maaltijden bezorgd en floreerde een maatjesproject dat met senioren aan de wandeling ging. Stichting Fratsen met jonge creatievelingen ging de galerijen langs om opnames te maken van senioren zangtalent. Het Verhalenhuis kwam met een Silent Disco systeem, waarbij bewoners met de koptelefoon naar historische verhalen kunnen luisteren. Op allerlei manieren werd getracht de eenzaamheid te doorbreken.

Tijd van Toen brengt beelden en muziek van vroeger op een oud televisietoestel waar binnen een perfect geluid is aangebracht. Poppentheater Wim Noordegraaf, Afrika Percussie, Juliettes Hoop verbinden de senioren met de buurtkinderen. Atomic Bambi met Peter uit het van der Ploeghuis als bandleider laat ons de nieuwe toekomst zien van het huis.


Verrijking
Als de cijfers wat beter gingen trad het negenkoppig JazzLab op dat van der Ploeg Bewoners en sympathisanten uit de buurt inspireerde. Veel van de uitgevoerde nummers waren eigen composities. De uit Iran afkomstige Farid Sheek met trommel, een talentvol pianist en een begaafd speler van de Iraanse viool brachten een stukje tederheid.

Marjolein Meijers en de twee muzikale broers traden op in een volle kantine met een bijzonder gevarieerd publiek dat genoot van de zondagmiddag. Ontroerend waren de liedjes over haar eerste kermis, de verbondenheid met haar moeder, de familiefoto uit 1910 waar ze een eigen interpretatie aan geeft. Boomwhakalaa van Drum Drum bracht de kinderen en kleinkinderen naar de wereld van Curaçao. Het werd een interactief gebeuren waarbij kinderen en volwassenen konden meespelen.

De Antilliaanse van der Ploeg Band met leadzanger Silvio wist iedereen op te vrolijken met een spetterend programma afgewisseld met sentimentele nummers. De dertien koppige theatergroep Jong van Hart speelde Onrust op Zuid. Twee structurele werklozen met een wietplantage en plannen voor een seks telefoon worden bekeerd door een charmante bibliothecaresse.

De heren volgen een ABN cursus en gaan succesvol solliciteren. De theatergroep liet een herkenbare wereld zien eigen aan de oude stadswijken. Full Moon met spelers uit Jan van der Ploeg zelf kwam met een topband in Afrikaanse sfeer met zanger Omar Kalpoe uit Senegal als revelatie. Hier kregen we echt de buurt mee naar binnen en een perfecte mix. Er kwam dan ook een tweede uitvoering.

Het Colombiaans Duo Del Mar ging tijdens de buurtmaaltijd de tafeltjes langs en bracht het publiek in een andere wereld. Laura van der Voort zong met haar pianist medleys om weg te dromen. De Muzikale Toverketel bracht wereldmuziek voor 50 basisschool leerlingen. Met tal van instrumenten konden de kids mee spelen.

Het jaar werd besloten met een sinterklaasfeest voor de kleinkinderen oma’s en opa’s. Pieten Acrobaten en een kinderdisco begeleiden de komst van de Sint. De Kerstengel met harpiste gaf een stukje bezinning op een bewogen jaar, waarin buurt en senioren elkaar ondersteunen. Theater Passar toont engelen, een Kerstman op stelten en een marionette als kerstvrouw.


Kunstenaars
Nieuw in het Jan van der Ploeghuis is de komst van acht kunstenaars als nieuwe bewoners. In het buurtatelier palend aan het huis zorgen ze voor workshops, beeldhouwen, schilderen, creativiteit voor buurt en bewoners. De workshops werken met groepen van tien deelnemers en blokken van tien sessies. Stichting Prasino werkt actief aan de sociale mix.


Vergroening
Gedurende twee maanden werd het plastic dak vervangen door een glazen dak met ventilatieluiken. Jan van der Ploeg zat in het donker met een half atrium vol stellingen waartussen een band optrad. De hele tuin en ondergrondse bewatering was beschadigd, de stichting zorgde met vrijwilligers voor een complete renovatie.


Verjonging
Met de SESAM Stichting van voormalige managers die vrijwilligersorganisaties ondersteunen werd intensief gepraat over de verjonging van het Prasino bestuur. De komende jaren wordt ingezet op een grotere rol van de Piet Roovers stichting van jongere kunstenaars en een actievere opstelling van de bewonerscommissie richting programmering, communicatie en leggen van sociale contacten.

De gestelde doelen eenzaamheid en segregatie doorbreken werden succesvol bereikt. De tegenstelling tussen diverse groepen Surinamers, Hollanders en kunstenaars is duidelijk afgezwakt.

Ze zijn dichter bij elkaar gekomen en hebben een rol in de bewonerscommissie gekregen.