Op het Noordplein De volledige reportage van diverse kerstactiviteiten kan je vinden op Noord010inbeeld. De Rotterdamse Oogstmarkt trekt zijn kerstpak aan. Rond de grote... Kerstmarkten

Op het Noordplein

De volledige reportage van diverse kerstactiviteiten kan je vinden op Noord010inbeeld.

De Rotterdamse Oogstmarkt trekt zijn kerstpak aan. Rond de grote verlichte kerstboom klinkt stemmige muziek en schaart zich het koor van de Mainport Barbershop Singers onder leiding van een vrouwelijke dirigent. Ze zijn prachtig gekleed in het zwart met hoed en witte zijde sjaals en handschoenen.

Het klinkt fantastisch over het plein. Nog nooit was de markt zo vol. We werden overweldigd door een zee van kramen, waarlangs het volk kon slenteren en genieten.

Overal stonden tafels en één lange bedekt met brokaat want proeverijen waren er genoeg. Wat denk je van Zeeuwse oesters en een wit wijntje? Kwaliteit vintage zien we naast een wolkraam. Chunky chocolade weet ons te verleiden. Chorizo staat naar Greek Food. Jamkramen en een heuse brouwer vallen ons op.

Heerlijke olijven en natuurproducten met een grote nadruk op biologisch. Wat ziet het Japans eten er lekker uit en de tiramisu. We treffen Italiaanse Vega, wijnen en hete honing. Kippenvleugels naast wildgerechtjes.

De kazen zien er heerlijk uit. Veel kan je zo consumeren zoals de Turkse en Marokkaanse hapjes, de frites en de falafel. Keuze in thee is er genoeg. De warme appel is lekker. We bespeuren ook babyspulletjes en mooie keramiek naast houtbewerking en schalen. Sieraden van palmnoten kan je kopen  en kettingen in diverse kleuren.

In het Jan van der Ploeghuis

In het Jan van der Ploeghuis organiseerde Nuestra Casa de Latijns-Amerikaanse stichting een druk bezochte Kerstmarkt met standjes van kwaliteit en een artistiek tintje. Wel 13 kramen waren opgesteld met heerlijke paella en tortilla, met wollen truitjes van de lama’s uit Peru.

We zagen sieraden, gezondheidsproducten, pasteitjes, armbandjes, gebakken banaan met kaas, vintage, keramiek, Indiaanse attributen uit Chili, kerstkaarten en kunstwerkjes uit mozaïek. De kerstman kon natuurlijk niet ontbreken en had een snoepverrassing voor de kinderen.

Hij was ook bereid voor een fotoshoot. Duo Del Mar speelde tussen de tafeltjes en oogstte veel succes. Zij waren zowat de eerste Colombianen die arriveerde in Nederland.

Toch was de klapper op de vuurpijl een aantal virtuoze kinderen met cello, accordeon en zang, begeleid door hun pianolerares. De hele kantine stroomde vol. We maakten tussendoor een uitstapje naar de Hildegardiskerk waar de kinderen een kerstspel opvoerden met Maria en de baby, Josef en de engelen.

De kleding was origineel en uniek, een hoog staaltje modieus naaiwerk. Met chocolademelk en glühwein konden we ons opwarmen, maar nog warmer was de Latijn-Amerikaanse hartelijkheid.

Een dj zorgde nog voor de flamencosfeer waarop natuurlijk prompt werd gedanst.