Keti Koti op Ammersooiseplein
Evenementen september 12, 2024 Joop Bastinck
Een uitgebreide reportage kan je vinden op Noord010inbeeld
De viering van Keti Koti op het Ammersooiseplein werd een waar volksfeest. Op het plein verschijnen kleurrijke punttentjes. Tafels en stoelen worden aangerukt. We zien stalletjes met kokosolie en Surinaamse crèmes met popcorn en suikerspin. Een doorwinterde DJ zorgt voor de opwarming. Als Powisi de populaire Rotterdamse band optreedt, zijn de dansers niet te houden.
Vrouwen en mannen in Surinaamse outfit met schitterende hoofddoeken geknoopt in alle richtingen vullen de dansvloer. Buiken en billen gaan op en neer. Vrolijkheid is er al om.
De muzikanten voeren het ritme op met drum, saxofoon, gitaren, keyboard, congas en twee leadzangers. Ze zijn wel met z’n achten. Ondertussen koken de dames in de Banier. Ze maken de traditionele Heri Heri, Moksi Alesi, bami, heerlijke gerechten met zalm en Surinaamse groenten.
Er staat de hele dag een rij tot op straat. Dan doet Big Time uit Amsterdam zijn entree met een 10-koppig gezelschap. Geen moment is de dansvloer leeg. Ze dansen ook in de rondte, wiegen met de heupen en jutten elkaar op.
De stoere Surinaamse dames krijgen een compliment van de zanger. Een man in diverse kostuums met kronkelige staf zorgt voor entertainment. Nog meer stoelen moeten aangerukt worden.
Ondertussen zitten de kinderen te springen op de 4 trampolines. Ze kunnen er niet genoeg van krijgen. Hele families bivakkeren op het plein. Ze worden allemaal meegenomen in de feeststemming die doorgaat tot 22:00 uur zonder enig probleem.
Bewoners maken het feest en zorgen voor de sfeer en de gezelligheid. Na afloop worden lukraak vrijwilligers gevonden voor het opruimen. Het plein wordt weer brandschoon. De vrouwen uit de keuken zijn uitgeput en Shirley en kompanen trekken in grote stoet naar haar huis met potten en pannen en resten van een pracht feest.
De tenten zijn afgebroken en het plein is na de orkaan van pret weer in diepe rust gedompeld. Heerlijk, dat Keti Koti feest!
Keti Koti in Jan van der Ploeg
Het Jan van der Ploeg huis stroomt langzaam vol tussen de bananenbomen. Dames in prachtige kleding en sprekende hoofddoeken komen binnen. In de kraampjes prijken waaiers, sieraden, Assepoester schoentjes, armbandjes, Afrikaanse stoffen en pakro-schelpen kransen. Vooral de grote waaiers vallen op.
DJ Ulrich bijt de spits af en de eerste danskoppels komen de vloer op. Dan verschijnt Kaseko Master, geen onbekende bij het publiek.
2 uur lang krijgen we een vol dansplein. Iedereen komt op de vloer, zelfs de oudsten kunnen het niet laten. Wat een vrolijkheid. Het publiek bezet het hele atrium tot aan het einde toe. Overal zijn tafeltjes gezet met stoelen errond. De hapjes doen hun entree: pasteitjes, slaatjes, ijsjes.
En later soep, saté, loempia’s en Surinaamse kipjes. Er wordt gesmuld om dan weer de dansvloer op te gaan. Na Kaseko Master komt Bigi Brasa met gevarieerde nummers voor elk wat wils. Ze hebben zich aan de zijkant opgesteld om geen moment het muzikale geheel te onderbreken. Houden de dansers het vol?
De inheemse band Ametare zorgt daar wel voor met unieke instrumenten: grote trom, kleine trommel, shaker, trommelaar op houten plank, keyboard en gitaar.
Een leadzanger en zangeres ronden de crew af. Hun geluid is origineel, nooit gehoord en meeslepend. Als je goed luistert raak je ontroert. De hele sfeer in van der Ploeg is top en vredig. Iedereen geeft ruimte aan elkaar. Op het eind zijn er genoeg handjes om te helpen.
Vanaf 5 uur in de ochtend werden er al 400 heri heri maaltijden in de keuken van het complex gemaakt voor kunstinstituut Melly en de Kunsthal. Van der Ploeg maakt ook zijn stedelijke functie waar. Het is een echt cultuurhuis. De organisatoren kunnen trots zijn op hun origineel en inspirerend feest.
Volgend jaar gaan we naar het Pijnackerplein waar ook de indianenband aanwezig zal zijn.