De volledige reportage kan je vinden op Noord010inbeeld Het mooiste festival aan en op het water van Rotterdam vond weer plaats aan de Bergse Voorplas.... Poëzie Lagogo aan Bergse Voorplas

De volledige reportage kan je vinden op Noord010inbeeld

Het mooiste festival aan en op het water van Rotterdam vond weer plaats aan de Bergse Voorplas. De opzet van Poëzie Lagogo is al vijf jaar hetzelfde. Zondagmiddag 27 augustus werd het eerste lustrum van het festival gevierd. De locatie is prachtig.

Het podium staat aan het water, maar het festival vindt ook plaats op het water. De hele middag varen er bootjes met dichters, muzikanten, acteurs en vertellers over de plas. Dit gedeeltelijk varende festival is uniek in Nederland. Het gratis toegankelijke festival kent een grote variatie aan artiesten en bezoekers.

Zoals ieder jaar had deze vijfde editie van Poëzie Lagogo een line-up van een aantal gerenommeerde artiesten, jonge honden en oude rotten, lokaal bekende gezichten en jong talent uit de buurt, stad en het land. Ter afwisseling waren er diverse muzikale acts.

Wel meer dan 50 dichters en artiesten traden op, zoals de spoken woordenaars Berghuijs, dichter Esther Porcelijn, woorddanser Jeroen Naaktgeboren, grootheid Ingmar Heytze, oude noordeling Lianne Collignon, geweldenaren Amber Hernandez, Liesbeth Mende, nog een Oude Noorderling Remy van Aarden, meester Tim ‘o’tentic, dichtende barvrouw Peer Hommel, de stem van Moze Nael (M.), slam kampioen Suzanne Krijger, muzikant Lars Nebel (Gelukszoekers), zanger Erik Mesie (Toontje Lager), Wolf Rot & Joris Lutz (met hertalingen van Jan Rot) en de band Red Herring.

De bezoekers lieten zich niet afschrikken door wat buitjes en namen gretig plaats in de drie boten, die deels overdekt waren. Er was in de vele boten ruimte voor tussen de twaalf en twintig personen, exclusief verstekelingen, wat de intimiteit ten goede kwam.

Dichters op boten

Poëzie Lagogo kende weer veel variaties en mooie combinaties. Zo mixten jonge lokale talenten van Basement Schiebronx hiphop met poëzie en was de ingetogen muziek van Toverberg inderdaad betoverend. In een van zijn poëtische liedjes wist hij teksten van Gerrit Achterberg en André van Duin samen te brengen. Wij voeren mee met Moze Naél & Suzanne Krijger die beiden met hun poëzie een deels persoonlijk, deels politiek-maatschappelijk statement maakten, alles uit het blote hoofd.

Op de Laughboat brachten Olivier van Nooten & Kobus Carbon juist zeer luchtig werk en kregen zij inderdaad de lachers op hun hand. Op de volle Buren Boten werden bekende schrijvers, dichters (wijkdichter Karin van Kalmthout), acteurs (Bram Legerstee), zangers (Bertus van der Horst) en talenten (Mandy Scheffer) uit de buurt uitgelicht en werden verhalen (100 jaar rooie buurt, de vier pleintjes) verteld door bewoners.

 

Publiekslieveling Ingmar Heytze is een vaste kracht op het festival. In een van de bootjes testte hij nieuw werk uit. En voor het eerst was er theater, locatietheater op het water; Lof der Rotheid. Een Rotterdams sprookje. Deze werd in zijn geheel opgevoerd op de grootste boot, en bij haventjes en op eilandjes op de plas.  Op het podium brachten zij een voorproefje met een troubadour, een ridder, een jonkvrouw en Joz Knoop als Erasmus zelf. Ontroerend was verder het optreden van de zoon van Jan Rot. De zanger gaf twee jaar terug op dezelfde plek een geweldig optreden.

Zoon Jan Rot verrast

De jonge Wolf Rot speelde met Joris Lutz een aantal klassiek Rottiaanse vertalingen van popsongs. Om zes uur waren alle bootjes weer aangemeerd. De afsluitende act was Erik Mesie, zanger van de succesvolle jaren tachtig band Toontje Lager.

Er werd voluit meegezongen: ‘Net als in de film, ik wil het’ tot en met ‘Ik heb stiekem met je gedanst, ik hoop dat je het leuk vond’. ‘En we vonden het leuk, een geslaagde lustrumeditie. We kunnen blijkbaar alles aan; corona (we gingen gewoon door), geldtekort, lastige ambtenaren, regen en nu dus ook onweer. Want wij zijn Lagogo, viva Lagogo!’ aldus organisator Edwin de Voigt van Rotterdam Revoluties.   

Dat doet hij niet alleen. Festival Poëzie Lagogo wordt ondersteund door Cultuur Concreet, Opzoomer Hillegersberg, Postcodeloterij Buurtfonds.

Het festival komt tot stand in samenwerking met bewoners, dichters, ondernemers uit de buurt, samen met Taal Theaterspel, Polly Creative, Geen Boot, Wel Varen en boekhandel Maximus.