De volledige reportage kan je vinden op Noord010inbeeld Niettegenstaande het regenweer stroomt het Bleiswijkplein toch vol. Het plein herbergt een bont geheel van kramen.... Samen Vrij Festival op Bleiswijkplein

De volledige reportage kan je vinden op Noord010inbeeld

Niettegenstaande het regenweer stroomt het Bleiswijkplein toch vol. Het plein herbergt een bont geheel van kramen. Je kan het spel spelen Guess Who? Je kan Surinaamse tattoos krijgen en mooie tassen en stoffen kopen. Ook eigen festival tassen worden ter plekke gefabriceerd met diverse handjes naar elkaar toe.

Dan start Drum Drum met ritmisch getrommel. Ze trachten het publiek mee te krijgen met klappen en met plastic buizen waarop je diverse variaties kan trommelen. Het toverwoord was koló, breng er wat kleur in. Dj Vano was van de partij. Boemela, boemela speelt Drum Drum. Cult Nord levert diverse spoken word artiesten. Tenchy X Chenty brengt ervaringen uit het leven en Somaia Ramish vraagt om respect. Radio Stanvaste zendt alle optredens uit en schenkt aandacht aan de Surinaamse en Caribische cultuur die door de mensen is afgepakt.

In de Imeldaschool kregen ze de ruimte om het hier over te hebben. Moeten we geen Afroculturele basisschool oprichten ? Keanu – Rai moest de echte geschiedenis horen van haar opa. Dan komt de sensatie van de avond.

Sierlijke Bharat Natayam

De Indiase dansgroep Indu Panday met sierlijke gebaren, draaien met wijde rokken en knielen, een symbiose maken met de percussie en ritmisch stampen met de voeten. De danseressen maken een beeldengroep en een rondedans. Ze draaien elegant met de polsen. Het optreden is fascinerend en eindigt met het strooien van bloemen. De commentaar wijst op de gelijkenissen tussen de diverse geloven.

Amber spreekt cynisch over incapabel in de genen en het heel veel gehoorde spreek je Nederlands? ‘We zijn leeggeplukt en moeten harder strijden’.

Spoken word wordt gevolgd door een heuse band genaamd Sabroso met 2 saxofoons, conga’s, trompet, drums, zangeres en entertainer. Ze krijgen het publiek aan het dansen, de sfeer komt erin. Van de organisatie krijgen ze terecht meer ruimte. De zangeres zingt melodieuze nummers en de entertainer weet het publiek op te zwepen.

Spoken word artiest Monu komt aan het woord. ‘Kies je leidende gedachte. Laat je overspoelen zonder te verdrinken, laat het regenwater je schmink afspoelen. ‘Kom uit je comfortzone en surf over de golven.’ Miguel Santos wijdt een nummer aan een overleden collega. ‘Er zijn geen technieken voor onsterfelijkheid.’ Een ander gedicht gaat over notities bij een verleden. ‘Ik heb alle recht om hier mens te zijn.

Hij eindigt met ’Er was altijd iemand vóór je. ‘Er is geen reden om het zelf niet te proberen.’

We bezoeken een kraampje met voorlichtingsmateriaal. Shirley Profijt staat voor een uitstekende originele Surinaamse keuken waar het publiek gretig van gebruik maakt. Je kan ook van een lekker drankje genieten. Radio Stanvaste doet tal van interviews op deze gedenkwaardige dag. Het festival werd afgesloten met heerlijke reggae door Steel and Stone.