Na acht jaar werkzaam te zijn geweest voor Huis van de Wijk Het Klooster Oude Noorden neemt Léon van Barneveld op 26 februari feestelijk... Iedereen is welkom en krijgt waardering  

Na acht jaar werkzaam te zijn geweest voor Huis van de Wijk Het Klooster Oude Noorden neemt Léon van Barneveld op 26 februari feestelijk afscheid als zakelijk leider. Leon heeft zich ingezet voor een huis van de wijk voor alle buurtbewoners, wat iemands culturele achtergrond ook is.

Om dit waar te maken heeft hij bewust een mix in het aanbod gezocht: van theaterstukken, het huizen van een muziekschool tot vergaderingen van VVE’s. Op bescheiden wijze schetst hij zichzelf als de portier van het Klooster. Wij zien hem wel als een portier met een visie als verbinder tussen diverse bewoners en partijen die hiervoor zijn brede netwerk wist in te zetten. 

Dit netwerk bouwde Leon onder andere op door zijn eerdere werkzaamheden in de culturele sector. “Ik wist afhankelijk niet wat ik wilde.” Ik wilde wel iets sociaals doen. Het kwam haast vanzelf op mijn pad. En zo volgde Leon de voorgaande zakelijk leider Margot bekwaam op.  

Avonturen  

Als zakelijk leider maakte hij de corona periode mee. Alles bleef doordraaien, zij het in een kleinere opstelling. Deze periode werd opgevolgd door de verbouwing van het klooster om een droom van de buurt te verwezenlijken: een buurtkeuken met een verbindingselement: samen koken en eten. De architect heeft deze wens vertaald in het nieuwe ontwerp: het gebouw zo open mogelijk maken zodat het één grote ontmoetingsplek is.

De gemeente Rotterdam nam de verbouwingskosten op zich en het bestuur wierf de fondsen voor inrichting en apparatuur, een mooie samenwerking. Na deze roerige periode heeft Leon de bezoekersaantallen weer weten op te trekken: “De verhuur is nu op het peil van voor ‘de corona’. Er worden salsa- en ecstatic dance workshops gegeven, er zijn naailessen, breiclub de Kloostersteek, theatergroep Lof der Zotheid is vaste bezoeker en nog zoveel meer! Kortom – het klooster leeft!” 

Leon laat een geoliede machine achter met een trouwe groep vrijwilligers waarmee de afgelopen jaren veel mooie momenten zijn beleefd. Toch is het nu tijd voor de volgende stap. “Na acht jaar is het voldoende, ik wil graag mijn creativiteit vast blijven houden” 

Roos, een schot in de Roos 

Opvolger Roos Vermijs meent dat ze in een gespreid bedje komt. Actieve vrijwilligers, een leuke collega en sociaal beheerder Richard en een bekwaam bestuur.

Dit maakt het mogelijk om volgende stappen te gaan zetten in het klooster: de Bijkeuken uitbouwen naar een diverse ontmoetingsplek.  “Ik kijk ernaar uit om met de vrijwilligers en de buurt aan de slag te gaan. Wat mij enorm trekt aan het klooster is dat het een van de weinige Huizen van de Wijk is in zelfbeheer. “Zo kunnen we beter inspelen op buurt vragen want het is echt een huis vóór en door het Oude Noorden”. 

Met haar achtergrond in stadsontwikkeling, sociologie en de horeca ziet Roos nog veel kansen in de ontwikkeling van de Bijkeuken en wil ze ervoor zorgen dat alle buurtbewoners zich welkom voelt in het Klooster en de plek weten te vinden.

Dit gebeurt onder andere ook door aangehaakt te blijven bij het buurtnetwerk van het Oude Noorden. Roos vertelt: “ik kan me geen leukere baan bedenken: samen werken een prachtige gebouw aan een fijne plek voor en door de buurt in deze warme, bijzondere wijk”