Gelukkig zijn er verspreid over de wijk allerlei plekken waar je voor weinig geld een eenvoudige avondmaaltijd kunt eten. Tegelijkertijd zit sinds 2008 ook... Feestelijk eten bij de Horeca Vakschool

Gelukkig zijn er verspreid over de wijk allerlei plekken waar je voor weinig geld een eenvoudige avondmaaltijd kunt eten. Tegelijkertijd zit sinds 2008 ook de enige Horeca Vakschool van de stad bij ons in de Agniesebuurt. En ook daar kun je eten, of liever: dineren. Op woensdag- en donderdagavond serveren de leerlingen er met het nodige ceremonieel een feestmaal. Afhankelijk van je budget is € 17,50 per persoon natuurlijk wel een uitgave.

Aan de Noordsingel 72 ga je onder de 2x manshoge blinkende witte koksmuts naar binnen; je zult deze school niet zomaar voorbijlopen. Daar staan jongelui klaar die welkom heten en jassen aannemen. Keurig zien ze er uit, in het zwart met een frivool oranje stropdas. De krant mag als zij komt eten eerst even in de keuken kijken.

Voorzichtig kijken we om de hoek, bang voor drukte en chaos die wij erger gaan maken. Tot onze verrassing is het in de keuken weliswaar druk, we tellen meer dan tien jongelui in koksbroek en -buis, maar zo te zien wordt er in kalme concentratie samengewerkt.

De heer Faasse, de leraar die hier de leiding geeft, bevestigt dat: “Veertig gasten vanavond, dat kan deze ploeg makkelijk zonder zenuwen aan”. Deze ploeg, dat zijn vierdejaars leerlingen.

Die verzorgen de maaltijden in het schoolrestaurant. In de eerste klas beginnen kinderen hier direct na de basisschool, als ze twaalf zijn.In de eerste drie jaar worden er naast de op elke school wettelijk verplichte vakken ook veel lessen gegeven in koken, bakken en bedienen. Aan het eind van het derde jaar kiezen de leerlingen dan een van die drie onderdelen om zich in te specialiseren in hun examenjaar. Hun praktijkstage is dan het schoolrestaurant.

Dat de leerlingen van de eerste drie klassen het resultaat van hun kook- en baklessen lekker zelf op zouden smikkelen, blijkt een verkeerde conclusie: “Er wordt door de vierdeklassers geprobeerd in het restaurant de basisproductie van de lagere klassen te gebruiken.” Vanavond bijvoorbeeld zijn de stoofperen die de basis vormen voor de bavaroise, klaargemaakt door eersteklassers. Ook gaan er dingen naar “het winkeltje”. Dat leuke winkeltje in de hal, dat kenden wij als buurtbewoners wel. Ingevroren soep en saus kun je er kopen, en steeds andere koekjes.

Wij bedanken leraar Faasse en lopen door naar de eetzaal, daar wordt het al gezellig druk. Het publiek is divers, het blijken niet allemaal mensen uit de buurt te zijn. Aan het tafeltje naast ons zit een stel uit Den Bosch, dat eten in kookscholen als hobby blijkt te hebben.

Vandaag zijn ze op bezoek bij een vriendin in Nesselande, die hebben ze dus meegetroond naar de Noordsingel. De vrouw van het stel licht toe: “Bij de enigszins betaalbare horeca is alles aan het ‘verSligroïseren’. Dat woord hebben wij verzonnen voor eten dat met allerlei halffabricaten in elkaar wordt geflanst. “Bij een opleiding als deze smaakt het niet naar Sligro, maar naar enthousiasme!” Hoe vinden ze het hier, vergeleken bij kookscholen elders? “Heel goed.” Soms wordt er te weinig leiding gegeven en dan wordt het een rommeltje.

Hier is zij,” mevrouw wijst naar lerares Kompanje, die vanavond in het restaurant les geeft, “heel aanwezig.” Daardoor gaat het goed.” Inderdaad, lerares Kompanje houdt onopvallend maar wel overal de vinger aan de pols. Daar is onze serveerster voor vanavond, de vijftienjarige Marly uit Crooswijk, met een fruitig welkomstdrankje. Waarom koos zij deze opleiding? “Mijn twee oudere zussen zijn hier ook naar school geweest, en het is dicht bij huis”, zegt ze. Het bevalt haar goed, al lag het koken haar niet en is ze van plan na het examen een verpleegopleiding te gaan doen.

“Aan de jaren hier heb ik daar ook veel.” “Ik heb met mensen om leren gaan, ik vermijd groepen vreemden niet meer.” Een andere bedienende leerling wil volgend jaar verder gaan met de stewardessenopleiding: “Daar heb je echt een streepje voor, met een diploma van de Horeca Vakschool.”

Marly brengt een mooi opgemaakte amuse, salade Caprese, vegetarische soep in avontuurlijke smaken met warm versgebakken brood, een hoofdgerecht van vlees of vega met vier soorten groente, en de al genoemde stoofperen bavarois. Tot slot nog koffie met eigen bakseltjes. Alles dient ze volgens de regels van de kunst vanaf de rechterkant op, de lege borden draagt ze aandachtig op gestrekte onderarm weer weg. De tafel naast ons heeft gelijk: alles smaakt hier naar enthousiasme.

Wie voor een overzichtelijk bedrag echt feestelijk wil eten in eigen wijk, kan op woensdag of donderdag terecht. Reserveren via de website van de school https://www.hvsr.nl