De 15 woningen van het zelfbeheer project Burgemeester Roosstraat werden na langdurig actie voeren door bewonersvereniging de Roos in 2000 gered van de sloop.... Huisuitzetting bewoners Burgemeester Roosstraat

De 15 woningen van het zelfbeheer project Burgemeester Roosstraat werden na langdurig actie voeren door bewonersvereniging de Roos in 2000 gered van de sloop. Met onder meer Lenie Rietveld in het bestuur krijgen de bewoners dat jaar hun huizen in zelfbeheer van de gemeente.

In ruil voor een lage huur zijn ze zelf volledig verantwoordelijk voor het onderhoud. Dat gaat 20 jaar goed, tot in 2021 grootscheeps funderingsherstel en renovatie nodig blijkt. Een dergelijke investering ( zo’n 4 ½ miljoen euro ) en het gemeentebeleid om zelf geen vastgoed meer te beheren, vraagt om een nieuwe eigendomssituatie.

Gemeente en bewoners gaan hiervoor een traject in dat wordt afgekeken bij ‘de Teil’, een naburige bewonersvereniging. In beginsel wordt onderzocht of, net als daar, de woningen gekocht kunnen worden door bewoners. Midden in dit proces kiest de gemeente, specifiek de afdeling Vastgoed van Stadsontwikkeling, plotsklaps een nieuwe koers: De straat moet een pilot wooncorporaties worden, woningen in eigendom en zelfbeheer. Maar dan wel onder strenge door de gemeente gestelde voorwaarde.

Een vaste prijs van 1,5 miljoen euro voor de 15 woningen en alle woningen moeten in het midden huursegment vallen. Gecombineerd met de eerder genoemde forse investering voor het onderhoud is dat simpelweg onmogelijk, zegt bewoner en actievoerder Erik Jutten. ‘Vooral die vaste prijs was bizar, aangezien soortgelijke woningen naast ons voor het symbolische bedrag van 1 euro waren verkocht aan een ontwikkelaar.’

Woningen die ze overigens ook graag in beheer hadden gekregen. Een half jaar later presenteert diezelfde afdeling Vastgoed een tweede koerswijziging, ze zien toch af van het plan om van de straat een pilot wooncorporaties te maken, in weerwil van het gemeentelijke Actieprogramma wooncorporaties, waarin expliciet staat dat wooncorporaties voorrang krijgen op marktpartijen. Fullhouse de ontwikkelaar die de kraakpanden voor 1 euro kocht heeft interesse in de panden.

Huisuitzetting
De nieuwe boodschap is simpel : de bewoners moeten hun huizen binnen 6 maanden verlaten. Met een motie dwingt de gemeenteraad nog af dat de bewoners hulp krijgen om vervangende woonruimte te vinden.

Een geste die uiteindelijk alleen stress en wanhoop oplevert, zegt Jutten. Bewoners krijgen maximaal één kans om een passende woning te accepteren. Als ze dat niet doen, neemt het bedrijf juridische stappen, het is eigenlijk een uitzetting bureau.

Falend beleid
Het falende beleid in de Burgemeester Roosstraat staat niet op zichzelf. Sinds de gemeente in 2020 het actieprogramma wooncorporaties aankondigde zijn vier trajecten mislukt.

Piet Vollaard, die zich vanuit zijn stichting Stad in de Maak samen met Jutten zich al jaren inzet voor betaalbare woonruimte in Rotterdam, onder meer via wooncorporaties, heeft al het vertrouwen in de afdeling Vastgoed verloren. Het gebrek aan wezenlijke interesse in de mensen achter huizen steekt de bewoners.