In de periode van 19 mei tot 8 juni zijn er vier buurtsessies met direct omwonenden van de Hofbogen en ondernemers uit de bogen... Inbreng omwonenden dakontwerp Hofbogenpark extra belangrijk

In de periode van 19 mei tot 8 juni zijn er vier buurtsessies met direct omwonenden van de Hofbogen en ondernemers uit de bogen geweest over het beoogde Hofbogenpark. Zij hebben hun inbreng kunnen geven op het voorlopige schetsontwerp over de inrichting van het dak van de Hofbogen.

Op het dak komt een doorgaand pad van 1,94 meter breed, dat wordt onderbroken door uitkijkpunten (bordessen en balkons) en perrons, verblijfsruimtes, waar je iets kunt doen. Op drie plekken (Hofplein, Bergweg, Noorderkanaal) kunnen commerciële activiteiten plaatsvinden.

De twee buurtsessies in Bergpolder en Liskwartier gingen over het deel van het dak vanaf het Noorderkanaal tot en met de Bergweg. Op dit deel wil men in principe een rustige sfeer creëren waar de natuur meer centraal staat dan de mens. Rond het station Bergweg neemt de reuring toe omdat daar o.a. een terras mag komen.

Perrons
Als eerste werd de bewoners naar hun voorkeuren voor het perron gevraagd. Er kon gekozen worden uit een waterperron, clubtuin, speel/sportperron en het soort overkapping voor een buurtperron. De geschetste perrons hadden niet de voorkeur van de bewoners tussen Noorderkanaal en Bergselaan.

Zij hebben vooral behoefte aan rust, natuur, wandelen en minder aan ontmoeten. De bewoners tussen Bergselaan en Bergweg staan, naast rust, meer open voor ontmoetingsactiviteiten op de perrons.

Opgangen in Bergpolder en Liskwartier
Omwonenden noemden drie alternatieven voor de twee geschetste opgangen tussen het Noorderkanaal en de Tak van Poortvlietstraat:

  1. Verplaats de geplande trap bij Hof van Noord naar de oostkant i.v.m. oppervlaktevermindering van de tuin van Hof van Noord
  2. Verplaats de geplande opgang bij de Tak van Poortvlietstraat naar de oostzijde om groenvermindering tegen te gaan. Alleen is dit ecologisch minder gunstig voor dieren.
  3. Er zijn geen twee opgangen met liften nodig. Maak één opgang bij de Gordelweg bij het Gezondheidscentrum.
  4. Over de opgangen vanaf de Bergselaan tot de Bergweg is het volgende aangegeven:
  5. Als alternatief voor de opgang op de Insulindestraat bij Hillknives kan er een opgang komen in de middenberm van de Bergselaan aan de oostzijde of westzijde
  6. Op de geplande bouwlocatie tussen Spoorpunt en Bergweg op de Insulindestraat komt woningbouw met een publiek toegankelijke opgang
  7. De interne opgang bij het Bergwegstation is nu niet openbaar toegankelijk.

Uitdagingen
Bij de buurtsessies kwamen de effecten van het park op de woonomgeving en omwonenden nauwelijks aan bod: Het nieuwe park gaat meer drukte geven dan voorheen. Dit uit zich in meer verkeer, parkeerdruk en meer passanten op straat. Bovendien vermengt dit geluid zich met het geluid van mensen die actief zijn op het dak of daar verblijven. Het geluid stapelt zich, heeft meer volume en doet zich vaker voor.

Naast het geluid buiten op straat zullen er ook meer omgevingsgeluiden binnen de (niet-) geïsoleerde woningen van omwonenden worden ervaren.

De slechte fundering van de Hofbogen beperkt de vaste belastbaarheid van de dakopbouw en daarmee het aantal cm bodem om hoge planten te poten.

Het groenplan kan daardoor minder ingezet worden tegen inkijk. De geluiddempende werking van het groen voor de gevel- en geluidsweerkaatsing naar de woning toe is daardoor ook minder.

Voor inkijkverstoring werd het planten van extra bomen naast de bogen op gemeente- en op private grond genoemd.

In september komt er een tweede ronde met buurtsessies met het aangepaste voorlopige ontwerp. In oktober komt er een algemene informatieavond.

Geluidsbeleving
Naar de huidige geluidsbeleving en het akoestisch klimaat op het dak wordt momenteel een onderzoek gedaan (soundscape). In hoeverre de uitkomsten van dit onderzoek meegenomen worden in het ontwerp is nog onduidelijk.

Het akoestisch klimaat met een kwalitatieve geluidsnorm staat niet als voorwaarde genoemd in het programma van eisen voor het dakontwerp. Inbreng van bewoners voor het dakontwerp is daarom extra belangrijk.

Het beheer en de programmering op straat en dak zal daarom een uitdaging zijn waarbij de inbreng van bewoners kwalitatief een verschil kan maken.

Zie voor meer informatie over het bewonersparticipatieproces: www.bergpolder-liskwartier.nl/hofbogenpark-participatieproces

Marjan Tuk