De volledige reportage kan je vinden op Noord010inbeeld. Het Hofbogen Park is weer een grote stap dichterbij gekomen. Het definitief ontwerp is af en... Langste dakpark van Nederland

De volledige reportage kan je vinden op Noord010inbeeld.

Het Hofbogen Park is weer een grote stap dichterbij gekomen. Het definitief ontwerp is af en de aanbestedingsprocedure gaat beginnen. In 2025 start de aanleg van dit bijzondere, 2 kilometer lange stadspark boven op de monumentale Hofbogen.

Waar vroeger de eerste elektrische trein van Nederland reed, kunnen Rotterdammers en bezoekers straks wandelen tussen de toppen van de bomen, van de Gordelweg in Noord tot het Luchtpark in het centrum. Het Hofbogen Park wordt het langste dakpark van Nederland en een nieuw, uniek icoon voor Rotterdam. 

Bijna 100 jaar lang was de Hofpleinlijn de spoorverbinding tussen Rotterdam en Den Haag-Scheveningen. De treinen reden Rotterdam in en uit over De Hofbogen. Het viaduct had naast de functie als spoorweg ook direct -en nog steeds- een belangrijke sociale functie door de winkels en bedrijven in de bogen. Wethouder Vincent Karremans (o.a. Buitenruimte): “We zijn klaar met schetsen en tekenen en we kunnen van start met de voorbereidingen voor de aanleg van dit unieke park.

Wat nu nog een grote grijze massa boven op de monumentale Hofbogen is, wordt straks een prachtige groene loper dwars door Noord. Een plek om te wandelen, te flaneren en te relaxen met een krantje en een kop koffie, hoog boven de drukte van de straat en tussen de boomkruinen. Als er één Rotterdams woord is dat dit park kan samenvatten dan is het wel: gers.”

Het luchtpark wordt in eerste instantie twee kilometer lang. Het start in hartje stad, waar je nu al van het Luchtpark kunt genieten, en eindigt bij de Gordelweg. Al verklapt wethouder Karremans dat de dromen groter zijn dan dat. De bedoeling is dat het park uiteindelijk verlengd wordt tot aan het Franciscus Gasthuis.

Hij ziet het park als een cadeau voor alle Rotterdammers, maar het zal ongetwijfeld ook veel toeristen aantrekken. En dieren! Als we een van de parkontwerpers, Mascha Onderwater van De Urbanisten, mogen geloven, is het park straks een paradijs voor wilde bijen, vlinders, egels en padden. De egels krijgen zelfs hun eigen opgang.

Een park voor iedereen
Het Hofbogen Park is gastvrij. Rotterdammers en bezoekers van de stad zijn welkom, en dat geldt ook voor planten en dieren. Wereldwijd staat de diversiteit aan planten en dieren onder druk. Daarom is bij het ontwerp veel aandacht besteed aan de samenstelling van planten en het creëren van een leefgebied voor diverse diersoorten.

Een natuurlijk landschap moet het worden. Een nette wildernis. In ieder geval niet aangeharkt. Aan de Gordelweg kant is momenteel een onderzoek gaande: hier groeien nu verschillende soorten groen op verschillende ondergronden, om te zien wat wel en juist niet werkt op zo’n dak.

Het is immers een uniek project, waarin Rotterdam wereldwijd gezien een pioniersrol op zich neemt. In de beplanting komt een interessant verloop.

Aan de kant van de Gordelweg zul je straks vooral inheemse planten zien, en hoe verder je bij de reuring van de stad komt, hoe exotischer het wordt. Karremans heeft het zelfs over een ‘exotisch spektakel’. Ter hoogte van de kinderrijke Agniesebuurt is het ontwerp wat uitbundiger. Hier komt straks een heuse glijbaan. In de buurt van de Insulindestraat komt stromend water voor de padden en bij de Heer Bokelweg komen een soort fonteintjes als op het Schouwburgplein, laten de impressies zien.

Ook wordt er al druk nagedacht over een ‘natuurinclusief lichtontwerp’. Dat betekent niet dat het park straks 24/7 open is: je kunt er van zonsopkomst tot zonsondergang terecht. De openingstijden veranderen dus mee met de seizoenen. Net als bij een treinreis verandert het landschap tijdens de twee kilometer lange wandeling.

Bij Station Hofplein staat de gezellige reuring van het stadsleven centraal. Richting het Noorderkanaal krijgt het landschap geleidelijk een rustiger karakter. De plekken aan het wandelpad waar je een activiteit kunt doen -perrons genoemd- sluiten hierop aan. Zo komt er bij het Ammersooiseplein een speelplek waar kinderen met een glijbaan naar beneden kunnen en is het waterperron bij de Bergselaan geschikt om te mijmeren of een boek te lezen.

Station Bergweg wordt de nieuwe foodhall van Rotterdam.

Hier vind je straks verschillende barren en keukens, die veelal werken met spullen uit de buurt. Vanuit de foodhal kun je dankzij een inpandige lift en trap zó het dakpark op. Als alles meezit, zwieren de deuren op 17 januari open. Het Hofbogen Park krijgt een watersysteem dat regenwater opvangt en zuivert.

Dit helpt de stad om beter voorbereid te zijn op hevige regenbuien en droogteperioden.

Ook is er dankzij het watersysteem geen kraanwater nodig voor de planten en waterspeelplekken in het park. Om ervoor te zorgen dat er in een extreem droog jaar ook voldoende water beschikbaar is, wordt ook het regenwater van het naastliggende waterplein (Benthemplein) naar het Hofbogen Park gebracht en daar gezuiverd.

Vergroening oude stadswijken
De Hofbogen doorkruist vier dichtbevolkte stadswijken in het noorden van Rotterdam. Met de komst van het Hofbogen Park heeft de drukke, stenige omgeving straks een rustige groene plek, een welkome toevoeging.

Op termijn worden de straten rondom de Hofbogen stapsgewijs ook groener. De ambitie is om in de toekomst een brug over de A20 aan te leggen zodat het park (ecologisch) verbonden wordt met Schiebroek.

Het college van burgemeester en wethouders heeft het definitief ontwerp van het Hofbogen Park, dat onderdeel is van de Stadsprojecten Rotterdam, vastgesteld. De aanbestedingsprocedure en verdere voorbereiding gaan nu starten.

In 2025 start de aanleg van het park. Het ontwerp is tot stand gekomen met grote betrokkenheid van buurtbewoners en ondernemers. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Vincent Karremans, 06 – 481 386 31 of tm.vanrijn@rotterdam.nl