Belangstellende bewoners kregen een rondleiding in de Tuin van Noord door de architect himself. Verteld wordt hoe de gevangenis werd ontworpen in 1872. Het... Rondleiding in de Tuin van Noord


Belangstellende bewoners kregen een rondleiding in de Tuin van Noord door de architect himself. Verteld wordt hoe de gevangenis werd ontworpen in 1872. Het complex was één groot vierkant met een centrale controletoren van waaruit de stervormige cellenblokken vertrekken.

De gevangenis werd gesitueerd in de polder, pas later is het Oude Noorden er rond gebouwd. De gevangenis was een echt dorp met alles erop en eraan van keukens tot ziekenboeg, van wasserij tot werkplaatsen. Als je er arriveerde kreeg je een ku klux klan kap over het hoofd en werd je een nummer. In de oorlog is een gebouw door een bom getroffen.


Woningen in een park

In 2014 werd de gevangenis gesloten en besloten werd van de cellenblokken en de villa’s van directeur en dokter woningen te maken. Dit zoveel mogelijk met behoud van de oorspronkelijke structuur en elementen.

Het was een behoorlijk corvee voor ontwikkelaar, bouwer, architectenbureau en landschapsarchitect. De gemeente wilde een openbaar park. Omdat het fundering technisch belangrijk was werden de massieve binnenmuren eruit gehaald.

De celstructuur is behouden. De woningen zijn vijf verdiepingen hoog. De grootte hangt af van het gebruik van één, twee of drie cellen als breedte.

In de eerste verdieping is een groot gat gemaakt waarin een enorme glazen wand is aangebracht met schuifdeuren. Hiermee wordt ook een partij licht binnen gebracht. Het plafond is bijzonder hoog. In totaal bevat het wooncomplex 121 woningen. Ze zijn gevarieerd en in een stukje nieuwbouw met eronder parkeerplekken zitten zelfs kleine units. De koepelwoning is een XXL uitvoering geworden.

Een aantal later aangebouwde bouwsels zijn verwijderd. De woningen zijn rug aan rug gebouwd en hebben een eigen tuintje. Al de rest van het groen wordt door de gemeente onderhouden en is als park openbaar. Gepoogd werd wat van de ruigheid te bewaren.

We komen bij de vrouwentuin waar een prachtige magnolia boom staat. Deze werd door de architect heilig verklaard. De poorten van de gevangenis zijn vol uitgesneden vogels en refereren naar de vroegere polder. Het hele complex ademt rust.


Woningbezoek

We bezoeken een woning van een VVE lid met een oppervlakte van 163 vierkante meter. Op een benedenverdieping van 5 bij 5 meter komen nog 4 etages met diverse functies van open keuken tot slaapkamers, van werkplek en douche tot logeerkamer. Bij elke koper zien we per etage verschillende inrichtingen. Het is een prachtwoning en de bezoekers zijn onder de indruk. Vanuit het grote raam op de eerste etage kijken we over het park waar nog een kunstwerk komt. Gewaakt wordt op de eenheid van het complex.