Vergezeld van een stormachtig herfstweertje trekken we langs diverse buitenlocaties die via een QR Code met het Songfestival verbonden worden. Veel weetjes over de... Songfestival in onze buurt

Vergezeld van een stormachtig herfstweertje trekken we langs diverse buitenlocaties die via een QR Code met het Songfestival verbonden worden.

Veel weetjes over de wijk en fanmail voor attractieve nummers op het festival en historische muzieknummers die in het oor bleven hangen.

We komen bij Heliport waar Diana Vergeer ons vertelt over het Kabouterdorp met zijn prachtig klimaatvriendelijk binnenterrein.

Heliport was vroeger het helikopter vliegveld dat zorgde voor een rechtstreekse verbinding met Brussel. Maar wist je ook dat daarna Ahoy zich hier nestelde waar Jimi Hendrix en de Bee Gees optraden? Als Ahoy hier nog was, zou het Songfestival in het centrum van de stad plaats gegrepen hebben. We komen op onze route bij het Hofpleintheater waar Robbert Stolk wijst op de inclusiviteit van het Kindertheater. Voor alle kids is er plek.

Deze inclusiviteit Open Up Rotterdam deelt het theater met het Songfestival. Bij de Wijkcoöperatie maken we kennis met een HUB van creatievelingen.

Ook Chateautjes heeft er zijn opslag onder het motto ‘Goede wijn behoeft geen Frans.’ Simone van de Berg is fan van de Franse inzending van Barbara.

Haar zaak heeft wel 350 soorten wijn, van Frans tot Italiaans en Spaans.

Een multidisciplinaire choreografe
Om de hoek in de Teilingerstraat spreekt choreografe Marijke de Vos ons toe. Ze heeft haar studio in Time Window waar 5 kunstenaars nestelen.

Marijke treedt op bij Events in een multidisciplinaire setting. ‘Neem de tijd voor Time Window.’ De choreografie studio is onderdeel van het cultuurplan.

Ze organiseren alles zelf en werken aan talentontwikkeling.

De favoriet van Marijke is IJsland, die choreografie is niet hysterisch maar droog, klein en casual. Met de slogan ’Vrije geluiden in de buurttuin’ profileert zich het voormalige gevangenisterrein. Bewoonster Ria Olsthoorn vertelt over spectaculaire ontsnappingen.

Haar historische lievelingssong is Katinka van de Spelbrekers uit Rotterdam.

Van Rotterdam tot Colorado
Hop naar de Bel. David Vunk zit in trainingspak aan de bar, hij maakte de promotie leader Rotterdam make it happen / Swing Along. We zien dansers, de Brug, Tropicana, de Spido en het dag en nacht leven. David is geboren in het Bergwegziekenhuis, zijn stamkroeg is de Be. Ook zijn vader en oom kwamen er. Het Songfestival is goed voor de stad.

Davids vader speelde als toetsenist met de band Xandra in 1979 op het Songfestival in Jeruzalem. De jonge rouwdouwers ontsnapten uit het hotel en zwierven door het toen erg gevaarlijke Jeruzalem. Hun nummer was Colorado en ze haalden de 12de plaats.

In de Muziekkoepel op het Pijnackerplein ontmoeten we Lieske Yntema.  ‘Overkoepelende liefde voor muziek.’ Ze zingen voor ons Ding Dinge Dong van Teach-Inn. Eén keer in de twee weken op donderdag zingen ze met buurtbewoners, een ieder is welkom.

We belanden op het Noordplein waar de jonge stadsgids Mo Achatbi muziekmaker  Murat 21 jaar interviewt. Zijn artiestennaam is Young Mula.

Hij wijst vol trots naar de Marokkaanse fontein, een half miljoen tegeltjes zijn erin verwerkt.

Marokko deed éénmaal mee met het Eurosongfestival in 1980. Zangeres Samira Ben Said bracht toen een schitterend klassiek Marokkaans nummer met als titel ’Message of Love.’

Louis Windzak treedt op op het Johan Idaplein. Hij deed mee met de Soundmixshow van Henny Huisman in 1984 en met The Voice Senior in 2018. Een heerlijke stem. Ze noemen hem de tweede Otis Redding.