“Zelfs de buurtkat heeft een plekje gevonden op de schildering. Net als de specht die af en toe te zien en horen is in... Van onding naar oogstrelend sieraad voor de buurt

“Zelfs de buurtkat heeft een plekje gevonden op de schildering. Net als de specht die af en toe te zien en horen is in de buurt.” Aan het woord is Josselien van Eijk, betrokken buurtbewoonster en initiatiefnemer van de beschildering van het Stedin elektriciteitshuisje tegenover de Hofbogen ter hoogte van de Tak van Poortvlietstraat.

Josselien had al enkele plantenbakken geregeld naast de afvalcontainers op de naastgelegen kop van de straat. Deze zijn nu in zelfbeheer.

De bloeiende planten fleuren de boel al flink op. Ze kwam enkele jaren geleden op het idee om ook het elektriciteitshuisje te verfraaien. Tussen droom en daad zat echter nogal wat tijd. Bijvoorbeeld vanwege de goedkeuring die nodig was van Stedin.

Onlangs was het echter zover. De schildering is gemaakt door Ivonne van den Nieuwendijk. Zij maakte al op verschillende andere plekken in de stad soortgelijke schilderingen. Ivonne kon door het slechte weer eerder dit jaar pas later dan gehoopt beginnen, maar het eindresultaat mag er zijn!

Josselien vertelt: “Vanuit drie verschillende gezichtspunten – die door Ivonne zijn gemarkeerd op de grond – loopt de schildering exact over in de echte boompartijen van het parkje.

Daardoor gaat het huisje nog meer op in de omgeving.” Het resultaat is inderdaad verbluffend. Waar eerst een lelijk onding stond dat was beklad met graffiti, siert nu een prachtig pareltje de wijk.

Aardappelzetmeel
Josselien: “Om bekladding tegen te gaan is de schildering nadien bespoten met een coating van aardappelzetmeel. Een ideale oplossing voor het elektriciteitshuisje en bovendien helemaal natuurlijk!” Josselien vertelt dat dit voor kunstenaar Ivonne ook nieuw was.

In de toekomst wil ze meer van haar kunstwerken op deze manier beschermen. Josselien: “In de toekomst willen we nog wat planten en struiken dichter bij het huisje planten.

Op die manier wordt er minder snel vuil en rommel achtergelaten achter het huisje en worden wildplassers ontmoedigd.”

Josselien heeft al heel wat positieve reacties gehad van mensen uit de buurt. Zowel kinderen als volwassenen zullen zich kunnen verbazen over de mooie afbeeldingen en zichtlijnen.

Het fraaie huisje is dan ook zeker een bezoekje waard.