

Bouw en park moeten nauw samenhangen
Innovatie april 7, 2025 Joop Bastinck

In het voormalige station Hofplein, het eindstation van de Hofpleinlijn was een interessante tentoonstelling. Dudok, sinds 2019 eigenaar van de Hofbogen, was de producer. Ze willen het publiek karakter van het toekomstige park versterken en beschouwen het park als het balkon van de stad.
Een divers gebruik wordt nagestreefd. Bebouwing en park dienen in harmonie te zijn. De eigenaar streeft naar verbinding na tussen de wijken en tegelijkertijd tussen de bezoekers. Veel aandacht is er voor de cultuurhistorische waarden. De tentoonstelling geeft dan ook een kijkje in het verleden en hoe dit gaat doorwerken.
De ambities
De ambities zijn behoud van het erfgoed en inzet op de kernwaarden van het gebied. Dudok wil de oude downtown belevenis rond het Hofplein terugbrengen. Eind februari worden de ambities vastgelegd, begin april de uitgangspunten. Fase 3 start in februari 2026 met het ontwerp.

Dit icoon in de stad gaat Centrum en Noord verbinden. De rotonde van het Hofplein wordt vergroend. Katshoek en Schoterbosstraat krijgen woningbouw en commerciële ruimte. Het ZOHO project sluit perfect aan bij het park.
Naast het geweldig uitzicht wil de nieuwe eigenaar een efficiënte sociale controle. Bewoners konden via stickers hun reacties kwijt. Toegankelijkheid via liften en roltrappen vinden de bezoekers belangrijk. En hoe zit het met de betaalbaarheid? ‘Overdrijf niet met de activiteiten’ stelt een bewoner.
Toezicht is een algemene eis. ‘Zet veel bloeiende planten, goed voor vlinders en bijen.’ ‘Salsa en tango dansen is geweldig.’ ‘Vergroen ook de omgeving Raampoortstraat.’ De zestiger-jaren parkeergarage achter de Heer Bokelweg verdient een upgrading. ‘Denk je aan een oplossing voor het afval?’
Rondleiding
Rond 18.00 uur kregen we een rondleiding in het gebied door een architect. De architect wijst op het kunst en cultureel karakter van het gebied. Maar sinds 2011 heerst er onzekerheid. De zestiger jaren parkeergarage werd gebruikt voor culturele programmering, met name op het dak.

Het eindstation was vroeger de place to be voor de creatievelingen. De architect wijst op de regentuin en hoe bewoners en creatievelingen zorgen voor de biodiversiteit.
Vroeger was het gebied een goedkope woonbuurt. Het station werd verhoogd met het oog op de verbinding tussen de wijken. De Urbanisten ontwierpen een waterplein op het Bentinckplein. Het Hofbogenpark, 1,9 km lang wordt voor 2/3e groen, water en fauna.
Het wordt een rustig gebied dat sluit om 17.30. Bewoners vertelden hoe ze op de grote groenvlakte bij het station salsa, tango en hiphop meemaakten naast het theaterstuk van Wunderbaum. Vroeger lag er zelfs een bowlingbaan. Het wordt koud en we gaan weer naar binnen. We worden vergast op lekkere hapjes en een heerlijk wijntje. De opkomst is behoorlijk.