Dakakker

Innovatie november 2, 2020 Joop Bastinck

Op een zonovergoten middag gingen 8 mensen het dak op van de grootste dakboerderij van Nederland onder leiding van Rob van Katwijk. Meer dan... Dakakker

Op een zonovergoten middag gingen 8 mensen het dak op van de grootste dakboerderij van Nederland onder leiding van Rob van Katwijk. Meer dan 100 keer heeft hij bezoekers rondgeleid op de 8 jaar jonge DakAkker op het Schieblock. De dakboerderij werd tegelijk met de luchtsingel aangelegd op initiatief van Bureau Zus en Rotterdams Milieucentrum. Zeven trappen omhoog brengen ons op het dak waar sinds een aantal jaren het rooftop paviljoen is gevestigd.

Rob neemt ons mee tussen bedden met een grote variatie aan geurige kruiden, (eetbare) bloemen, groenten en fruit en laat ons ruiken en proeven. Ze groeien op een laag van 10 tot 40 cm moestuin substraat van vulkanisch materiaal met daaronder een drainage bufferlaag. Op het dakpaviljoen is een slim waterbergend dak met een smart flow control dat wordt aangestuurd door het weerbericht.

Inmiddels lopen er kippen rond op het dak en is er een wormenhotel gemaakt naast de composthoop. Ook worden er bijen gehouden op het dak. De bezoekers mogen na de rondleiding wat bloemen en zaden meenemen voor eigen gebruik. De DakAkker kan alleen georganiseerd worden bezocht. Vanwege de corona maatregelen is het aantal bezoekers beperkt tot 8.

Het dak wordt onderhouden door Wouter Bauman met een aantal vrijwilligers. Meer info op https://dakakker.nl/site/