Wie zich weleens op de grens van de wijk Bergpolder begeeft, heeft het groene gevaarte wellicht al zien staan op het plein achter het... De GLR TechXpress komt naar je toe!

Wie zich weleens op de grens van de wijk Bergpolder begeeft, heeft het groene gevaarte wellicht al zien staan op het plein achter het Grafisch Lyceum op de Noorderhavenkade: de Tech Xpress. Het is een unieke trailer die langs basisscholen in de regio toert en kinderen spelenderwijs laat kennismaken met techniek in de wereld van media & entertainment.

David de Goede heeft zich namens het Grafisch Lyceum al vanaf het prille begin bezig gehouden met de ontwikkeling van de wagen, die volledig op maat is gemaakt.

“Hij is gemaakt door Akkermans, een gespecialiseerd bedrijf dat dit soort wagens ook bouwt voor de nationale tv.

Het bedrijf D&MS heeft de techniek in de trailer geïnstalleerd.

”David demonstreert hoe de trailer aan de lange zijde door middel van een hydraulisch systeem uit kan klappen, zodat er binnenin een compleet klaslokaal ontstaat.

“De trailer is gebouwd in het kader van het landelijke programma Sterk Techniekonderwijs”, vertelt David, “dat als doel heeft meer leerlingen te enthousiasmeren voor techniekonderwijs. Zonder hun ondersteuning was het ons nooit gelukt dit te realiseren.”

Complete studio

“We geven tien verschillende workshops op en rond de TechXpress, met als resultaat dat leerlingen aan het eind van de dag een volledige televisie-uitzending hebben gemaakt. De leerlingen gaan aan de slag met professionele apparatuur zoals camera’s en beeldschermen.”

Binnenin de trailer waan je je inderdaad in een studio: er is een greenscreen waarvoor de presentator de teksten vanaf de autocue kan aflezen, apparatuur en software om het beeld te monteren, en er kunnen zelfs een paar leerlingen aan de slag om een lichtshow te ontwerpen, die ze vervolgens met een VR-bril kunnen bekijken.

Voor buiten de wagen zijn er semi-professionele camera’s beschikbaar die door de leerlingen bediend kunnen worden en microfoons voor de leerlingreporters. Ook is er een bestuurbare auto waar een GoPro op gemonteerd is. David: “Het is zo mooi om te zien hoe leerlingen vol adrenaline aan de slag gaan, en dat enthousiasme blijft tot aan het einde van de workshops.

Bovendien komen leerlingen vaak met enorm creatieve ingevingen, waar je zelf nooit aan gedacht had.”

Rijbewijs

Maar het zijn niet alleen de leerlingen die nieuwe vaardigheden opdoen door de TechXpress: ook David zelf heeft er vanwege de komst van de trailer een nieuw rijbewijs bij. Dit was nodig om de wagen te mogen sturen. Niet zo vreemd, gezien het feit dat de combinatie 14 meter lang en uitgeschoven bijna 6 meter breed is.

David: “We hebben met de gemeente afgestemd dat ze extra markeringen op straat hebben aangebracht, zodat buurtbewoners hun auto niet voor de poort parkeren. Anders is het namelijk onmogelijk de wagen de straat uit te rijden.”

Sowieso vraagt het besturen wat voorbereiding. “Ik ga meestal van tevoren even kijken hoe de betreffende basisschool ligt, en waar we de wagen kunnen neerzetten.

Soms kiezen we er daarom voor hem op een alternatieve locatie neer te zetten.” David heeft gelukkig nog genoeg mogelijkheden zijn rijvaardigheid te perfectioneren: de TechXpress is met nog 60 boekingen tot in juni volledig volgeboekt.