ZOHOcitizens , ondernemers en bewoners van het Zomerhofkwartier, lieten via een rondleiding betrokkenheid, experiment, een mooie mix , duurzaamheid en verbinding zien. Dit zijn... Inkleuring van ZOHO

ZOHOcitizens , ondernemers en bewoners van het Zomerhofkwartier, lieten via een rondleiding betrokkenheid, experiment, een mooie mix , duurzaamheid en verbinding zien. Dit zijn de principes waarmee de toekomstige ontwikkelaar van het gebied dient rekening te houden.

Zij worden hierin ondersteund door Havensteder en Gemeente. Ontwikkelaars, architecten en ondernemers werden uitgenodigd in de Wijkcoöperatie om nader kennis te maken met de creatieve ondernemers in het gebied. ZOHO wordt voor hen ingekleurd. We krijgen een kijkje in de keuken van tal van creatieve projecten.

De rondleiding
Een jonge zanger van Time Window Levi Manner geeft een balkonserenade in rasechte Bob Dylan stijl. We bezoeken Broeinest een materiaal bibliotheek voor architecten. 13 internationale design bedrijven zijn leveranciers. De bibliotheek bedient grote projecten van OMA en Powerhouse, maar ook kleine. Ze geven workshops en lezingen voor professionals. Ze lenen materiaal uit van vloer tot plafond. Het onderwijs als Willem de Kooning Academie volgt hier gastcolleges.

   

De Mesh Print Club wil de oude ambachtelijke zeefdruk techniek voor het nageslacht behouden. Bewoners, studenten en kinderen leren er drukken op stof, hout, porselein en zelfs panty’s. De leraar heeft 40 jaar ervaring en werkte over de hele wereld tot West Afrika toe. Time Window heeft 1000 vierkante meter voor podiumkunstenaars, dansers, muzikanten en dichters. We gaan naar de geluids performance bij Anieks modeatelier met roze zitelementen, kinderkleding en poppen. De mix van sound en design geeft een meerwaarde.

   

Stef Keulemans geeft een performance als menselijke hamster die zijn schaduwen over het plafond brengt. Het lijken wel filmbeelden. Sinds 5 jaar geven Judith Groeneveld en Jetty Schneider vorm aan Time Window. Ze sturen aan op co-creaties en geven werk en repetitieruimte aan podiumkunstenaars. Er zijn ook kleine aparte ruimtes. Iedereen heeft de sleutel en kan altijd terecht. De podiumkunstenaars verenigen zich zodat ze een stem krijgen in de stad. Velen van hen treden op in de Schouwburg , kunnen de volgende maand ternauwernood de huur betalen en bouwen geen pensioen op. De helft van hen leeft onder het bestaansminimum. In de kelder huizen de herriemakers.

We gaan naar Cuartito Azul de tango dansschool die ook ruimte geeft aan Balfolk en Buikdans. De ruimte is behangen met zwoele tango foto’s. Er wordt ook bewegingstraining gehouden door Scapino. We belanden bij Bas Sala, de man van de slimme regenton. De ZOHO letters zijn er een vorm van. Bij regenweer lopen ze leeg  in een wad en vullen zich weer als opvang. Hun gebouw bevat ontwerpers en werkplaatsen , sieraden makers , kunstenaars en producenten.

 

Er is MONO en een sportschool. De makers willen € 50,- euro per vierkante meter betalen in het nieuwe ZOHO , maar €70,- euro is de eis. ‘Sloop niet de ontwikkelingskracht op lokaal niveau’ is het motto van Sala die nauw samenwerkt met jongeren van de Wijkcoöperatie.

De drominee
De ZOHO inkleuring werd besloten met een woordkunstenaar, de droom- dominee die op poëtische wijze een korte samenvatting gaf van de hele middag: slow urbanism, gevoeld eigenaarschap , collectieven, koppelstuk , hergebruik, groen, rijk en arm, het gevaar van het grote geld.’ Love me tender.’ Een geslaagde inkleuring.