Tekst: Floor van Ditzhuyzen Op vrijdag 2 september vond voor de 4e keer het We Love Public Space Festival plaats, in en rond het... WE LOVE PUBLIC SPACE FESTIVAL

Tekst: Floor van Ditzhuyzen

Op vrijdag 2 september vond voor de 4e keer het We Love Public Space Festival plaats, in en rond het Gele Gebouw aan de Zomerhofstraat. We Love Public Space is een initiatief van Ron Blom (kunstenaar), Floor van Ditzhuyzen (architect) en Bas Sala (ontwerper). Ze organiseren dit mini-festival om hun liefde voor de openbare ruimte te vieren met korte presentaties, workshops en performances door kunstenaars, (landschaps)architecten en ontwerpers die actief zijn in de openbare ruimte.

Ode aan de openbare ruimte
Architect-kunstenaar John Körmeling, bekend van zijn ontmoetingswolk in de hal van het Centraal Station, opende het Festival met zijn Ode aan de Openbare Ruimte. Schrijver en filosoof Siebe Thissen werd geïnterviewd over kunst zonder betekenis in de openbare ruimte. Performer en curator Anja Reinhardt vertelde over het Festival ‘Kaapstad’ in Tilburg en het Rotterdamse collectief Opperclaes presenteerde hun street-art projecten die ze samen met gebruikers ontwikkelen.

Ook was er een paneldiscussie over het dak als publieke ruimte, voorafgegaan door een presentatie van Dirk van Peijpe (de Urbanisten) over hun ontwerp voor het Hofbogen Park. Want het park op het dak van de Hofbogen gaat er eindelijk komen.

Het idee om in onbruik geraakte luchtsporen in te richten als park is niet nieuw. Het Hofbogen Park heeft illustere voorgangers zoals de Promenade Plantée in Parijs en de Highline in New York.

Maar de realisatie liet lange tijd op zich wachten. Nu de gemeente de stad radicaal wil vergroenen is de tijd rijp om het plan daadwerkelijk uit te voeren.

Het is één van de zeven stadsprojecten die op stapel staan om, door het aanleggen van stadsnatuur, hittestress tegen te gaan, stedelijke biodiversiteit te vergroten en meer groene openbare ruimte in Rotterdam te realiseren. Het Hofbogen Park wordt het smalste en langste park van Nederland, 8 meter breed en ruim 2 kilometer lang.

Het wordt niet alleen ingericht voor mensen maar ook voor dieren. De trappen die het park ontsluiten zijn voorzien van speciale opgangen voor dieren zoals de egel.

Publiek en privaat
Na de presentatie van Dirk van Peijpe volgde de paneldiscussie gemodereerd door Léon van Geest (directeur Rotterdamse Dakendagen). Dirk van Peijpe, Floor van Ditzhuyzen (Public Space Detective) en Renée Rooijmans (Dak Dorpen) gingen in discussie over de (on)mogelijkheid van het dak als openbare ruimte.

Waar ligt de grens tussen publiek en privaat, tussen collectief en privé? Onder een dak bevindt zich altijd een gebouw en dat gebouw is van iemand. In het geval van het Hofbogen Park een commerciële partij, de Dudok Groep. Dat maakt het dakpark tot een bijzondere vorm van publieke ruimte – een POPS oftewel een ‘Privately Owned Public Space’.

Dat is anders dan de straat of de stoep; ‘echte’ openbare ruimte, in de zin dat het van de gemeente is en dus van ons allemaal. Te gebruiken door iedereen, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Net als dat andere Dakpark in Delfshaven zal het Hofbogen Park ’s nachts afgesloten zijn.

Niet alleen om overlast voor omwonenden te voorkomen maar ook om nachtdieren rust en ruimte te bieden, om te scharrelen en te jagen. Het is daarmee wel meer openbaar dan het opgetilde stukje stadspark op het dak van het nieuwe Depot Boijmans van Beuningen.

Dat is alleen ’s avonds van 5 tot 11 uur te bezoeken zonder ticket of reservering voor het restaurant. Panel en publiek waren het eens over het belang van publiek toegankelijke daken. Je op een dak bevinden is een bijzondere ervaring; even ontsnappen aan het drukke stadsgewoel, overzicht en uitzicht over de stad maar er nog wel onderdeel van zijn.

Daken die toegankelijk zijn voor iedereen en niet alleen de happy few bieden die mogelijkheid aan iedere burger, om je even boven de stad te verheffen en een ‘dak ervaring’ te hebben.

De uitsmijter
De uitsmijter van het Festival was de Rotterdamse instagrammer Laura Nijkamp. Met het account @strooiscooters010 vraagt zij aandacht voor vreemd geparkeerde deel scooters. Dagelijks plaatst ze een foto met een gedichtje met de bedoeling om humorvol deze nieuwe uitdaging in de openbare ruimte te adresseren.

Een mooie, lichtvoetige uitsmijter van het vierde We Love Public Space Festival, op naar de 5e editie! We Love Public Space Festival is mede mogelijk gemaakt door het Gele Gebouw.

Voor meer informatie over vorige edities: www.welovepublicspace.com