Een uitgebreide reportage kan je vinden op Noord010inbeeld De leerkrachten van de Hildegardisschool hebben allen een asbestpak aan en staan bij kratten vol poeder.... Holi op Johan Ida Plein

Een uitgebreide reportage kan je vinden op Noord010inbeeld

De leerkrachten van de Hildegardisschool hebben allen een asbestpak aan en staan bij kratten vol poeder. Het is het Holifeest, het uitbundige feest waarmee Hindoes de overwinning vieren van de lente op de winter, van het goede op het kwade.

Oude ruzies worden bijgelegd. Het is het feest van het nieuwe leven, de lente, de planten en bomen die weer gaan bloeien. Het plein is nokvol. De leerkrachten strooien met poeder over de kinderen die rondjes lopen en niet van ophouden willen weten.

Ze worden bepoederd met de kleuren wit, rood, geel en oranje. Wit brengt vrede, rood staat voor liefde en vruchtbaarheid, geel voor levenswijsheid en oranje voor vuur en geduld.

Een hele stofwolk stijgt op en de reuk verspreid zich. De kinderen kunnen er niet genoeg van krijgen. Een uitzondering is een regenpak, maar dat gaat vlug uit. Alles staat in rep en roer onder een stralend voorjaarszonnetje. De ouders kijken glimlachend toe. Het lijkt wel spitsroedelopen. Mooi staan de kleurtjes op dreadlocks. Op een gegeven moment gaan ook de leerkrachten elkaar bepoederen.

Directrice Kathelijne vertelt ons dat de school multicultureel is en dat ze dan ook alle feesten vieren : Iftar, Suikerfeest, Kerst, Pasen en Holi. In de klassen worden dan ook de feesten en hun betekenis toegelicht. Dat is samenleven en elkaar begrijpen.