“Ik kom oorspronkelijk uit Groningen. Thuis werd er altijd muziek gedraaid. Stones, the Kinks, dingen uit de jaren ’60 en ’70. Ik ben naar... Coole klanken uit de Hofbogen

“Ik kom oorspronkelijk uit Groningen. Thuis werd er altijd muziek gedraaid. Stones, the Kinks, dingen uit de jaren ’60 en ’70. Ik ben naar Rotterdam verhuisd en had hier een eigen band, wij maakten folkmuziek. Later heb ik een periode in Brabant gewoond, maar ik miste Rotterdam.

Ongeveer zes jaar geleden heb ik de sprong terug gewaagd om een eigen geluidsstudio te beginnen in de Hofbogen.”Aan het woord is Emil van Steenwijk, producer en eigenaar van Studio Charlatan. Met zijn vriendin Sanna woont hij in Bergpolder.

Met de studio aan de Insulindestraat 106 is Emil zich in de loop der jaren meer en meer gaan toeleggen op audioproductie, mixage en mastering, maar ook op het componeren voor film. Emil vertelt dat die keuze – om niet alleen zelf muziek te maken, maar ook veel breder professioneel met muziek bezig te zijn – een nieuwe stap was in zijn leven.

“Ik werkte als freelance producer voor Radio4 en kwam zo in aanraking met componisten en muzikanten. Zo ben ik eigenlijk de wereld van de muziekproductie ingerold.” Tegelijk was de studio ook een droom die hij al lang had voorbereid. “Voor ik terug naar Rotterdam kwam woonde ik in alle rust in het bos, antikraak, letterlijk op het terrein van een Brabants AZC. Ik gaf er onder andere gitaar- en pianoles, naast mijn leven als muzikant. Ik leefde en woonde bewust ‘met weinig’ en legde zoveel mogelijk geld opzij om apparatuur te kunnen kopen voor een toekomstige studio.”

Puzzelstukjes op hun plaats

Studio Charlatan kwam er uiteindelijk in 2015. Het leven als beginnend ondernemer was best even wennen. “Ik geef altijd 120 procent en wil iets moois neerzetten. In mijn enthousiasme stopte ik in die begindagen soms tijd in dingen die uiteindelijk niet de rekeningen betaalden. Inmiddels ben ik echter zover, dat ik bewust kan kiezen om projecten wel of niet aan te nemen.”


Emil is ook de pandemie goed doorgekomen. “Toen alles stilviel vorig jaar was dat opnieuw even schakelen. Wat doe je als het moeilijk is muzikanten bijeen te brengen voor opnames? Ik ben eerst begonnen met het streamen van concerten. Dat was gaaf, maar ook heel tijdrovend. Ook ben ik cursussen gaan geven, zowel online als vanuit de studio aan muzikanten en componisten. Gelukkig bleef er uiteindelijk voldoende studiowerk binnenkomen.”

Filmmuziek

Emil heeft inmiddels een zeer gevarieerde portfolio. Zo werkte hij recent met ensemble ‘Slagwerk Den Haag’. Daarbij gaven zij samen bestaand werk van de Amerikaanse componist Philip Glass een geheel eigen interpretatie.
Ook maakt Emil filmmuziek. Bijvoorbeeld op dit moment voor de Groningse kunstenaar Koos Buist, met wie hij al eerder samenwerkte voor een film. “Met de ondersteuning van film ben ik voor de studio een richting ingeslagen die me goed ligt.

Ik vind het fijn om muziek te maken die iets toevoegt aan film en daaraan dienend is. Het werk van Buist waarmee ik nu bezig ben laat het Groningse landschap zien, de klei, maar bijvoorbeeld ook de suikerindustrie en de Waddenzee. Omdat ik daarvandaan kom, roept dit bij mij een gevoel van melancholie en herkenning op. Bij het zien van de beelden ben ik gewoon gaan spelen en met de muziek aan de gang gegaan zonder daarover vooraf te veel na te denken.

Deze manier van werken klinkt door in de uiteindelijke productie.” De film van Koos en Emil komt in 2022 uit.
Neem een kijkje op de website: www.studiocharlatan.nl. Daar zijn vele prachtige voorbeelden van Emil’s werk te vinden.