Tekst: Edwin Borst De Hofbogen herbergt een enorme diversiteit aan bedrijfjes: dat is wel gebleken uit de afgelopen edities van deze rubriek. Voor de... Corporate backpackers thuis in de grote stad

Tekst: Edwin Borst

De Hofbogen herbergt een enorme diversiteit aan bedrijfjes: dat is wel gebleken uit de afgelopen edities van deze rubriek. Voor de gemiddelde wijkbewoner zal Better Future, gevestigd aan de Insulindestraat 104, een minder bekende naam zijn.

Zij richten zich namelijk op zakelijke advisering. En dan niet de standaard consultancy, maar het helpen van bedrijven bij het maken van impact. Zodat de wereld er een stukje beter van wordt. Een nobel doel, alle reden dus om eens het gesprek aan te gaan met Annemarie de Jong, eigenaar van Better Future.

“Ik zeg altijd: ik heb de leukste baan ter wereld: ik heb van mijn missie mijn werk gemaakt”, aldus Annemarie. “Met Better Future willen we klanten duidelijk maken dat het maken van impact net zo belangrijk is als het maken van winst. En we helpen ze vervolgens om dat in de praktijk te brengen, met een geheel eigen werkwijze. We nemen klanten mee op pad uit hun vertrouwde omgeving, dus naar een omgeving die totaal nieuw voor ze is.”

In de leiderschapsprogramma’s en verandertrajecten die Better Future doet is een duidelijke rode draad te vinden: “Alles wat we doen gaat er uiteindelijk over dat mensen in wezen heel weinig van elkaar verschillen. We hebben allemaal behoefte aan erkenning en geborgenheid. Wij geloven dat echte verandering pas mogelijk is wanneer menselijke connectie ontstaat.”

Heilige boontjes in de supermarktwereld
Dat klinkt als een mooi ideaal, maar hoe brengt Better Future dat concreet in de praktijk? Annemarie heeft er een mooi Rotterdams voorbeeld bij. “We brengen mensen van verschillende organisaties met elkaar in contact binnen hetzelfde programma, mensen die elkaar normaal nooit spreken.

Zo hebben we medewerkers van een grote landelijke supermarktketen gekoppeld aan Heilige Boontjes, een Rotterdamse sociale onderneming die jongeren met een strafblad helpt re-integreren.”

Dat soort samenwerkingen levert voor beide partijen verrassende inzichten op, waarin het gesprek op een open en eerlijke manier wordt aangegaan. Annemarie: “Je merkt dat mensen uit de corporate wereld in eerste instantie hele gepolijste antwoorden geven, maar dat door de eerlijkheid en directheid vanuit Heilige Boontjes je vervolgens tot een oprechte dialoog komt.

Het maakt heel erg duidelijk dat we allemaal niet zoveel verschillen, en het doet zo’n groot bedrijf ook inzien waarom inclusie vaak stokt. Medelijden of een verkeerd beeld van de ander staat ontwikkeling dan in de weg.”

Rotterdam als ideale vestigingsplek
Better Future is een gemêleerd gezelschap van adviseurs dat zowel nationaal als internationaal actief is, Annemarie noemt het corporate backpackers. Waarom zit zo’n club middenin Rotterdam Noord, en niet ergens op de Zuidas? Annemarie: “Wij zien onze huidige locatie als de perfecte locatie.

Er lopen hier allerlei soorten mensen voorbij, met allerlei achtergronden. Dit is een locatie die beter bij ons past dan een kantorenterrein met een parkeerplaats vol Tesla’s. Hier zitten we echt middenin de maatschappij. Bovendien past de Rotterdamse mentaliteit van handen uit de mouwen, van echt dingen doen, goed bij ons.”

Het klinkt bijna alsof hier een rol in de Rotterdamse politiek is weggelegd voor Annemarie. Misschien wordt het tijd de wethouder eens aan te schieten, die woont tenslotte om de hoek…”Ik kom weleens in de verleiding”, aldus Annemarie, “maar ik denk niet dat de politiek iets voor mij is, daar ben ik te ongeduldig voor.”

Een betere toekomst voor de wijk?
Tijd voor Better Future om de handen ook een keer in de wijk uit de mouwen te steken? “Die ambitie hebben we zeker”, aldus Annemarie. “We hebben meegedaan aan Burendag en we hadden het idee om een Thanksgivingdiner te organiseren, dat helaas onvoorzien niet is doorgegaan.

We zijn wat dat betreft ook benieuwd naar waar de buurt op zit te wachten.”