Er is een nieuwe kroeg verschenen op Zwaanshals in het Oude Noorden. Het unieke bruin café heet ‘t Swaentje en bevindt zich recht tegenover... Een uniek café herleeft

Er is een nieuwe kroeg verschenen op Zwaanshals in het Oude Noorden. Het unieke bruin café heet ‘t Swaentje en bevindt zich recht tegenover café Faas. Voorheen heette dit oudste café van Rotterdam Hollandiaan en was alom bekend als een kunstenaarscafé.

Kunstpaus Hans Abelman was er vaste gast. 8 jaar geleden kwamen de nieuwe eigenaren Xander en Mickey even op café bezoek. Een vriend van hen had een studio in de omgeving. Ze waren compleet overdonderd door het interieur van het café. Prachtige jugendstil ramen en opmerkelijke lampen, hoge plafonds en een bovenetage.

Een enig bruin café waar je ruimte hebt om te verblijven. De kroeg richtte zich voorheen op omwonenden en kunstenaars en had enigszins een gesloten karakter met gordijntjes en matglas. In corona tijd wilden de eigenaren het bruin café verkopen. Jammer vond Mickey maar tot zijn verwondering ging de koop niet door. Dit werd hem gemeld in 2023.

Het was het begin van een intense samenwerking tussen de nieuwe kopers Mickey en Xander. Xander had een cocktailbar op de Mauritsweg in het centrum  Ammehoela. Mickey op zijn beurt had een cateringbedrijf, een prima combinatie. Beiden wilden een halt toeroepen aan het verdwijnen van bruine kroegen. Bovendien heeft ‘t Zwaantje plek genoeg voor een aantrekkelijk terras.

We kunnen ons niet voorstellen dat kunstenaars niet de weg terug vinden. De ervaring van de nieuwe eigenaren is dat het storm loopt met jongelui, vooral in de weekends. En toch blijven de oudere buurtbewoners niet weg, vooral overdag. Op zaterdagmiddag hebben ze een spelletjesmiddag. We zien een prachtig glazen schaakspel.

Een mix van oud en jong is het ideaal voor de jonge ondernemers en dat lukt aardig. Ze zijn opgetogen over de vele jonge bedrijfjes als Man met Bril en de ondernemers op de Zaagmolenkade. Noord gaat de goede kant op. ‘t Swaentje doet ook mee met Dichters aan de Bar. Wat ze vernieuwd hebben is de bar, die nu de 2023 look heeft.

Vroeger was er alleen bier en jenever. Nu zijn er ook heerlijke wijnen, cocktails en een kleine borrelkaart. De jonge ondernemers zijn onbevangen en toegankelijk. Een aanrader in een authentieke omgeving.