

Groentespeciaalzaak haar tijd vooruit
Ondernemen januari 31, 2022 Joop Bastinck

De groente en fruitspeciaalzaak Hans Verveer op Bergweg 205 bestaat 4 februari 40 jaar. Een reden voor een feestje besloot Hans’ dochter. Voor ons ons was het ook een reden om bij Hans te buurten en te genieten van de aanblik van kwaliteit groenten en fruit.
Op zijn 19e jaar werd Hans ondernemer en haalde zijn middenstandsdiploma. Hij trad in de voetsporen van zijn vader en moeder die een groentezaak hadden in de Benthuizerstraat. Hans kon een lening krijgen en zo een tweede speciaalzaak starten.
Later ook de zaak van zijn ouders overnemen was niet te doen, omdat Hans in de kleine kinderen zat. Verveer is nu bijna zestiger en wil best nog jaren door als hij gezond blijft. De dochters zullen de zaak niet overnemen, de ene is docent aan de universiteit en de andere heeft een belangrijke functie bij Eneco.
Ook de schoonzoons zitten in andere branches. Het valt me op hoe alles heerlijk ruikt en er schitterend uitziet. Hans vertelt dat er vroeger wel 10 groentezaken waren in de Benthuizerstraat. Nu is hij een van de weinigen in Noord. Dit is onder andere te wijten aan de supermarkten die gooien met standaard producten.

Zijn tijd vooruit
Verveer was zijn tijd ver vooruit. Hij startte vijftien jaar geleden met maaltijden en deze lopen als een tierelier. Stoofperen, zuurkool- en andijvie hutspot, tomaten-ei, Catalaanse ensalada, pasta salade en groente mix. In de corona tijd is Verveers omzet met 30 procent gestegen en familieleden moeten een handje toesteken in het weekend.
Al van in het begin betrok hij zijn groenten en fruit van boeren uit de regio.
Hij gaat zelf inkopen doen: Boerenkool uit de Hoeksche waard en tomaten uit het Westland. Al heel lang heeft hij een kleurrijk assortiment van papaja’s tot avocado’s en een hele gamma van verse kruiden.
Vaak wordt er gebeld. Heeft u dat? Het antwoord is meestal positief en verrassend. Dat is wel een feestje waard. Met verwondering kijk ik naar de mango’s, kleine aardbeien, boontjes, pastinaak, grote sinaasappelen en knoesten van citroenen. En wat de denken de sappige peren, kersen en frambozen, rapen en kweeperen?
Een vaste klant komt binnen en herinnert aan de tijd dat alles met het potlood op een blocnootje werd geschreven. ‘Ik kan nog altijd perfect hoofdrekenen’ mijmert Hans.
Als versiering staan hoog op het schap diverse modellen van Volkswagen Busjes en antieke snijboon machientjes: traditie en vooruitgang in een florerende zaak.