Tekst: Wilma van der Putten Wie is Kees en wie is dan de zus? Dat vraag je je toch af bij de naam van... Het familiegevoel van Zus en Kees

Tekst: Wilma van der Putten

Wie is Kees en wie is dan de zus? Dat vraag je je toch af bij de naam van deze leuke koffie- en lunchzaak….. Het blijkt nog anders te zijn: er zijn zelfs twee zussen, Eef en Maaike, die samen met Kees deze zaak draaien. En Kees is dan weer de man van Eef.

Drie jaar geleden zijn ze Zus en Kees gestart. Maaike: “We hebben alle drie hier in de buurt gewoond en hadden het gevoel dat een kleine horecazaak hier wel zou passen.”

Het enthousiasme spat er vanaf als ze alle drie gaan vertellen over de zaak. “We wilden een leuke laagdrempelige zaak, zo’n zaak waar je heel makkelijk even binnenloopt voor een kop koffie en een praatje”, aldus Kees. “En dat is gelukt”, vult Eef aan.

“We hebben veel vaste klanten uit de buurt. Sommige mensen komen iedere dag hun koffie hier afhalen, Anderen zie je een paar keer in de week hier in de zaak koffiedrinken met een tosti of een stuk taart.“

Ze weten vaak al wat de klant gaat bestellen zodra deze binnenkomt. Maaike vertelt dat de persoonlijke aanpak hun kracht is: “Wij kennen onze klanten en zij kennen ons. Als we een klant een tijdje niet zien, vragen we ons altijd af waar hij of zij is.

Klanten melden het zelfs aan ons als ze met vakantie gaan.” Eef: “Het voelt als familie.” Op het toilet hangt zelfs een verjaardagskalender waar mensen zelf hun verjaardag op kunnen schrijven. Omdat er ook veel toeristen en expats komen heeft Zus en Kees een Engelstalige kaart.

Zelf gebakken
Alle gebak is huisgemaakt. De vader van Eef en Maaike (hij heet Dick) bakt, samen met hun moeder, de boterkoek, die dan ook Dickies boterkoek heet.

Een echte favoriet bij de klanten. Af en toe is er de red velvet taart, die wordt weer gebakken door de vader van Kees. Kees: “We bakken alle taarten zelf.

Veel soorten gebak zijn er altijd, zoals de bananencake waar veel vraag naar is. Soms verzinnen we iets nieuws.” Naast het gebak maken ze ook veel andere producten zelf zoals de soep en bijvoorbeeld de uiencompote.

“En natuurlijk gooien we zo min mogelijk weg”, aldus Eef. Op de menukaart staan ook wafels, die ze uiteraard ook zelf bakken.

Voor ontbijt en lunch ben je bij Zus en Kees aan het goede adres. Eef: “We serveren bijvoorbeeld een ontbijtplank met allerlei kleine gerechtjes. Voor de lunch, of gewoon voor tussendoor, zijn er verschillende soorten tosti’s.“ En de huisgemaakte soep natuurlijk.

Kaarten en woonspullen
Naast koffie, ontbijt en lunch vind je bij Zus en Kees ook woonaccessoires, servies, posters en kaarten. Maaike en Eef hebben eerder als interieuradviseurs gewerkt. Ze verkopen alleen dingen die ze zelf mooi vinden.

Maaike: “Wat we verkopen moet wel echt bij onze stijl passen.” Ze zoeken ook zelf op Instagram naar nieuwe ontwerpers en producten. De ansichtkaarten die ze verkopen zijn net even anders dan de standaardkaarten. Eef: “Sinds de coronatijd zie je dat mensen elkaar vaker kaarten sturen.“

Extra tafels
Met de ondernemers naast hen en met andere horecazaken in de buurt is de samenwerking goed, ze verwijzen zelfs klanten naar elkaar. Reserveren kan niet bij Zus en Kees. “Daarvoor zijn we te klein”, aldus Kees. “Gewoon binnenlopen en kijken of er plek is in de zaak of op het terras.”

De zussen en Kees zijn altijd bezig om te kijken hoe het nog beter en leuker kan. Zo is recent de keuken verbouwd waardoor er twee extra tafels in de zaak bij zijn gekomen.

“Dat geeft weer ruimte voor zes extra klanten”, volgens Kees. Ook gaan ze in het nieuwe jaar één keer per maand op zondag open.

Zus en Kees, Bergselaan 239A
Open van woensdag tot en met zaterdag van 9.30 tot 17 uur