Ze gebruiken hun artiestennaam Thomas Koek ben Peter Pan. Thomas experimenteert met het zoete en Peter met de hartige pies. Het interieur van Koek... Koek en Pan, culinaire ontdekkingsreizigers

Ze gebruiken hun artiestennaam Thomas Koek ben Peter Pan. Thomas experimenteert met het zoete en Peter met de hartige pies. Het interieur van Koek en Pan in Zwaanshals ziet er gelikt uit en is compleet transparant. Keuken en koelvitrine zijn een open boek. In een antieke sobere kast staan de drankjes. ‘We geven hier cursussen rond wat je kan doen met deeg, hoe je die perfecte bladerdeeg maakt. We doen hier alles met de hand, echt ambachtelijk.

De cursisten maken met ons een zoektocht naar het beste resultaat.’ vertelt Thomas. Peter: ‘ Ze worden fanatieke bakkers of geven het op.’ Volgens Thomas Koek begint het vanaf de boter die ze betrekken van een zuivelboerderij. Hiermee maken ze hun eigen roomboter, lactosevrij. Een groeiende groep consumenten is lactose gevoelig. Boter is een mooi product en heel bijzonder. Op aanvraag mogen de klanten wel een plakje hebben. Thomas is de ontdekkingsreiziger. Hij laat zich inspireren door de heerlijkheden van de Franse patisserie. Peter gaat op de Britse toer met zijn hartig werk. Het stel bakt voornamelijk voor horeca, restaurants en catering. ‘Onze zaak hier heeft een winkelbestemming. We zijn dan ook maar tegelijk een winkel begonnen.

We maken specialiteiten voor de mensen thuis. Tegelijk kan je onze producten bij de Zegro vinden, in doosjes van vier.’ De verschillende culturen in het Rotterdamse zijn voor de ontdekkingsreizigers een bron van inspiratie. We zien Surinaamse en Koreaanse pasteitjes. De lekkernijen wisselen per seizoen. Seizoensgebonden producten zijn vers en lokaal leverbaar. Lokaal is voor de koks het toverwoord. In hun chocolade taartjes van Olala verwerkten ze eerst Guinness. Nu blijkt de Noordt dubbel van de plaatselijke brouwerij nog stukken smakelijker. ‘Je hoeft niet alles aan te voeren per vliegtuig. Exoten kweken we in onze kassen.’ ‘We willen onze visie uitdragen in de straat, waarin we perfect passen. Het zijn hier allemaal puristen die gaan voor hun passie.’

   

De Pie Way to Heaven
We bewonderen ook de Zoen van Noord, bereid met Quadrupel. De wand is versierd met limited editions van galerie “We Are Now’. Het thema is Suit and Pie. ‘De samenwerking in de straat maakt ons werk uniek. Je hebt elkaar nodig. Het is ook makkelijk, je weet hoe goed iemand is.’ Peter maakt een groots gebaar: ‘Hier op de vloer komt de Pie Way to Heaven’. ‘We spelen, het moet leuk zijn!’ voegt Thomas eraan toe. Alleen op zaterdag (want kakelvers) is het brioche broodje de Roffin te verkrijgen. Het is een mix van een knapperige buitenkant en een zacht binnenste.

Elke week heeft de Roffin een nieuwe smaak. ‘Er zijn hier 52 culturen, we zitten nu al aan smaak 42.’ Elke zaterdag worden slechts 50 exemplaren geproduceerd waarvoor men de deur plat loopt. Het tweetal werd gesponsord met een nieuwe oven. Duurde het vroeger 30 minuten voor je gebak, nu floept het eruit in 45 seconden., We kunnen het niet laten de chocoladebiertaart te proeven. Heerlijk je smaakt er echt het bier doorheen.

Ik stap naar huis met een ‘Pie to Go’, een heerlijke knapperige reuze muffin van bladerdeeg met van binnen zacht biologisch rundvlees en een groente mix. Ik heb nog nooit zo een deeg geproefd. Hier in Zwaanshals vind je de Pie Way to Heaven. Voor contact : info@koekenpan.info