“Ik wil dat iedereen zich welkom voelt in mijn winkel”, zegt Danielle Hoogendoorn, eigenaar van de vintagewinkel Pleur op de Bergselaan. Naast spullen verkoopt... Ondernemer in Beeld: Vintagewinkel Pleur

“Ik wil dat iedereen zich welkom voelt in mijn winkel”, zegt Danielle Hoogendoorn, eigenaar van de vintagewinkel Pleur op de Bergselaan. Naast spullen verkoopt zij daarom ook koffie, tosti’s en appeltaart. “Er zijn zitplaatsen en er is een speelhoekje voor de kids.”

Pleur is een winkel vol kinderkleding, kaarsen, sieraden, tassen, kussens, zeep, spelletjes en insecten in fotolijstjes. Letterlijk alles in de winkel is te koop. Zelfs het vintage meubilair dat Danielle uit Frankrijk importeert. “Soms wordt er een stoel verkocht onder het gat van een koffiedrinkende klant vandaan”, vertelt ze. De rest van de spullen wordt gemaakt door dertig kleine creatieve ondernemers die veelal in Rotterdam wonen.

Elke ondernemer heeft een stukje kast of kledingrek met zijn of haar product. “De wijk bepaalt wat er in mijn winkel staat. Loopt een product niet, dan gaat het weg. Er wonen veel mensen met kinderen in de buurt, dus kinderspullen gaan goed.”

Familiebedrijf
Hoogendoorns familie helpt haar bij het runnen van haar winkel. Haar zus heeft geholpen met het opstarten van Pleur. “Nog steeds gaat ze in de weekenden mee naar de groothandel”, vertelt ze.

Haar ouders hebben een huis in Frankrijk en zoeken van daaruit naar meubels om te verkopen. “Ook kweekt en droogt mijn moeder de droogbloemen die ik verkoop en bakt mijn oma wekelijks twee appeltaarten voor bij de koffie.”

Danielle heeft Pleur opgericht in 2018. Voor die tijd verkocht ze, naast haar baan in de Jeugdzorg, al Franse vintage meubels. “Mijn vader komt uit Frankrijk en ik ben opgevoed met struinen over brocanterieën. Op een marktje met boeren zag ik ooit gistflessen staan.

Ik kon ze voor heel weinig geld inkopen en verkocht ze door via Marktplaats. Ik zag het als verdienmodel.” Ook verkocht ze lange tijd vintage meubels via een concept store. “Het leek me leuk om dat kleine ondernemers ook te bieden. Toen ik Pleur opende, begon ik met vijf ondernemers. Nu zijn het er dertig.”

Strakke ontwerpen
Wat het beste loopt in haar zaak? “De kinderkleding van Let’s Go Bananas, de tassen van het merk Hilliebags en vintagekleding lopen goed. Ook de droogbloemen van mijn moeder zijn booming.” Ter inspiratie kijkt Danielle veel op Instagram. “Op dit moment is vooral Scandinavisch design ‘in’, maar ja dat haal je dus niet uit Frankrijk. Daarom let ik bij het inkopen van meubels vooral op strakke ontwerpen en op elementen van goud, marmer en rotan.”

Lockdown
Tijdens de lockdown mocht Pleur openblijven omdat Danielle koffie serveert. “Het lastigste van die periode vond ik het om mensen af te wijzen”, vertelt ze. “Als mensen koffie kwamen halen, moest ik zeggen: ‘Sorry, je mag hier niet zitten.’” Ze vond het een saaie periode. “Het liefst ben ik namelijk de hele dag bezig: koffiezetten, cadeaus inpakken, kletsen met klanten.

Of richt ik de winkel opnieuw in nadat er een tafel verkocht is en de winkel dus een rotzooi is geworden. Dat vind ik leuk.”

Toch is de lockdown niet alleen maar slecht geweest voor haar winkel. “Toen iedereen thuis moest werken, kwam men tijdens de pauze een bakkie bij me halen.

Ik heb daarom een hele kring aan nieuwe vaste klanten gekregen, die nu ook bij me terugkomen om cadeautjes te kopen.”

Anne Martens