‘De Kok en de Tuinman’ zit een beetje verstopt in de oude huishoudschool aan de Koningsveldestraat. Maar als je het gevonden hebt en binnenstapt,... Ondernemers in beeld: De Kok en de Tuinman

‘De Kok en de Tuinman’ zit een beetje verstopt in de oude huishoudschool aan de Koningsveldestraat. Maar als je het gevonden hebt en binnenstapt, waan je je in een paradijsje. In de oude keuken van de school zit het ontbijt- & lunch restaurant dat doorloopt in een prachtige tuin op het schoolplein aan de achterkant van het gebouw. 

Een eigen restaurant met een tuin was dé droom van Ceciel Landsaat en Anna Veenstra, de initiatiefnemers en drijvende krachten achter De Kok en de Tuinman. “We kwamen in 2017 de oude huishoudschool mét keuken op het spoor”, vertelt Anna, de Tuinman, op een zonnige vrijdagmiddag. “De school was jarenlang anti-kraak bewoond en had een flinke opknapbeurt nodig om onze droom waar te kunnen maken.”

Eind 2017 is het restaurant geopend. Binnen of op een warme dag buiten, onder de plataan, kun je genieten van koffie met zoet, hartige taarten, salades en lekkere broodjes. Wat het restaurant extra cachet geeft is de wisselwerking met de kunstenaars in het gebouw.

Op de begane grond naast het restaurant kun je exposities bezoeken van Gallery Untitled. Twee andere kunstenaars hebben geëxposeerd in het restaurant en met het Rem-atelier wordt een fontein voor in de tuin ontworpen.

Intussen is ook Ceciel bij het gesprek aangeschoven. Zij is de Kok en was nog druk in de keuken vanwege lunchtijd. “We wilden niet zomaar een restaurant en een tuin, maar echt aandacht en ruimte voor onze gasten. We zetten dus niet zoveel mogelijk tafeltjes in ons restaurant.” Ceciel vertelt dat ze praktisch alles zelf maken, zoveel mogelijk van biologische producten uit de omgeving.

“We vinden het leuk dat er veel mensen uit de wijk in ons restaurant komen. Iedere vrijdagavond organiseren we een aanschuiftafel, het past bij onze droom dat de gasten met elkaar in gesprek raken. Door corona kunnen we nu niet alle gasten aan één tafel plaatsen, maar dat kunnen we hopelijk binnenkort weer oppakken.”

De stadsoase
Terwijl er hard gewerkt werd aan het restaurant, moest de vergroening van het plein achter nog beginnen; het plein was een grote betegelde vlakte van 850 m². Anna: “We wilden dat de tuin een plek zou worden voor mensen uit de buurt om van te genieten én om in te werken.Om fondsen te kunnen werven voor de aanleg van de tuin hebben Anna en Ceciel de stichting ‘de Tuin van de Koning’ en ook ‘Vrienden van de Tuin’ in het leven geroepen.

We hebben met een professionele hovenier de stadsoase aangelegd, met veel oog voor het milieu. Daarom hebben we o.a. de waterberging aangelegd om regenwater op te vangen voor de tuin. Zo hoeft ook in droge periodes de kraan niet open.” Buurtbewoners en andere natuurliefhebbers helpen met het onderhoud van de tuin.

Circulair werken
Ceciel vertelt dat ze voor het restaurant veel tweedehands meubelen en servies hebben gebruikt. “Een deel ervan stond in de huishoudschool en hebben we opgeknapt.

Wij geloven in duurzaamheid. Om voedselverspilling tegen te gaan zetten we restanten eten in de app ‘Too Good to Go’.” Mensen kunnen dit voor weinig geld ophalen. “En we zijn er trots op dat Groen Collect ons groenafval gebruikt voor o.a. biogas en bio plastic.”

Waar Ceciel en Anna nog geen tijd voor hebben gehad maar wel hoort bij hun droom is kinderen uit de buurt meer leren over de natuur. Anna: “Dat gaat nu veranderen.

Op de landelijke Burendag, 25 september, ga ik met leerlingen van de vier basisscholen in het Liskwartier bloembolletjes planten op het schoolplein aan de voorkant. Dat is het startschot voor de lessen Natuureducatie, die we met de basisscholen dit schooljaar verder uitwerken.”

De Kok en de Tuinman kunnen altijd hulp gebruiken voor de tuin.

Wil je Vriend van de tuin worden? Stuur een mailtje naar dekokendetuinman@gmail.com