Op zondag 3 december vond de opening plaats van lunchrestaurant De Kok en de Tuinman in het schoolgebouw aan het Koningsveldeplein, waar Gallery Untitled... Opening lunchrestaurant De Kok en de Tuinman

Op zondag 3 december vond de opening plaats van lunchrestaurant De Kok en de Tuinman in het schoolgebouw aan het Koningsveldeplein, waar Gallery Untitled en kunstenaarsateliers gevestigd zijn.

Het oude schoolgebouw uit 1912 aan de Koningsveldestraat is door de gemeente voor een periode van 10 jaar verhuurd aan SKAR, ten behoeve van professionele activiteiten in de creatieve sector. Dit idee en wens werd gedeeld door de gebiedscommissie en is terug te lezen in het gebiedsplan Noordvooral de gebruikers op de begane grond, een verbinding aan willen gaan met het plein en de omgeving’ (gebiedsplan Noord 2017)

   

Wie zijn wij?
De Kok & De Tuinman, Anna Veenstra en Ceciel Landsaat, bewoners van het Liskwartier willen deze ruimte samen met de buurt invullen en verbeteren. “Wij willen graag de schakel zijn tussen de bewoners van het Liskwartier en de kunstenaars (SKAR) die ook zijn gevestigd in het gebouw”. De Kok en de Tuinman zijn
placemakers die een nieuwe ontmoetingsplek willen creëren voor mensen uit de buurt en kunstenaars.

Het idee achter De Kok en de Tuinman
Wij sluiten wij aan bij de wens van de gebiedscommissie”: het zou een mooi, groen plein kunnen worden waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten’.De strategie voor de buitenruimte wordt als volgt beschreven; nu deze voor de komende 10 jaar wordt ingevuld met ateliers voor kunstenaars, …, is het van belang dat de nieuwe gebruikers van het schoolgebouw, en dan vooral de gebruikers op de begane grond, een verbinding aan willen gaan met het plein en de omgeving. Waar andere inrichtingselementen in de wijk vaak selectief gericht zijn op een bepaalde groep of leeftijdsklasse is De Kok en de Tuinman en de Tuin van De Koning juist voor iedereen.

   

Daarnaast is voor de kunstenaars en voor SKAR van belang dat de werkplek goed geworteld is in de omgeving. De openheid die geboden wordt omdat tuin, ondersteunende horeca en galerie publiek toegankelijk zijn is daarvoor cruciaal. De tuin is daarvoor essentieel, omdat in de opzet van de tuin en het onderhoud buurtbewoners uitgenodigd worden te participeren, en zij tevens gebruik kunnen maken van deze plek. Hier ontmoeten kunstenaars en buurtbewoners elkaar op een onnadrukkelijke maar zinvolle wijze.

De groenten en producten uit de tuin worden direct gebruikt in de keuken van De Kok en de Tuinman waar alleen vegetarische gerechten en bijvangst uit de Noordzee worden bereid. Het keukenafval wordt gecomposteerd en het regenwater wordt opgevangen en gebufferd in een vijver.  Uitleg en voorlichting geven op verschillende plekken in de tuin. In deze ruimte ontstaat  samenhang in waarden tussen mensen, natuurlijk en sociale verbinding. Op deze plek willen wij wat groeit, bloeit en tot uiting komt in  verschillende activiteiten zoals o.a. kunst, koken en tuinieren cyclische aandacht geven.

Meer over Cook en Koek vind je hier http://cookenkoek.nl   De Facebookpagina vindt je hier De Kok en de Tuinman