Wandelstokken, heiligenbeelden, sierborden voor aan de muur, koperwerk, ansichtkaarten, rieten manden, hoeden, ouderwetse bordspelletjes, kleding… De winkel D. Tabbernee aan de Benthuizerstraat is tot... Spullen met de kwaliteit van vroeger

Wandelstokken, heiligenbeelden, sierborden voor aan de muur, koperwerk, ansichtkaarten, rieten manden, hoeden, ouderwetse bordspelletjes, kleding… De winkel D. Tabbernee aan de Benthuizerstraat is tot de nok toe gevuld met spullen uit grootmoederstijd.

“Ik verkoop net geen antiek”, zegt eigenaresse Debbie Tabbernee. “Je noemt het meer brocante, curiosa, vintage, retro of tweedehands. Maar dat laatste heeft een wat negatieve bijklank. Alsof het rotzooi is. Ik verkoop juist spullen met de kwaliteit van vroeger, spullen die tig jaar meegaan.”

Achterin de winkel heeft Tabbernee een ruimte gevuld met emaille keukengerei, Van Nelleblikken, gehaakte pannenlappen en boerenbontservies. “Als ik klanten hier met elkaar hoor praten, valt vaak het woord ‘oma’”, zegt ze.

Bij een kast vol kartonnen doosjes Sunlight, Persil en Klokzeep uit de jaren ’40 en ’50 vertelt ze: “Als ik na het weekend langs deze kast kom, loop ik door een wolk van zeepgeur. Wanneer de crisis uitbreekt kan ik hier nog een tijd mee wassen. Het is pure zeep, er zit niks geen rotzooi in.”

Suikerzakjes en schelpen
Tabbernee verkoopt niet alleen spullen, ze verzamelt ze ook. “Dat heb ik van mijn ouders en van mijn opa, die konden niets wegdoen. Als kind begon ik met het sparen van suikerzakjes en schelpen. En later, toen ik werkte als doktersassistente, startte ik met het vergaren van antieke doktersspullen.”

Het handelen in spullen begon toen zij haar kinderkamer leeg moest maken. “Ik woonde al een paar jaar niet meer thuis en mijn ouders wilden van mijn spullen af.

Maar waar moest ik ze laten? Iemand adviseerde me toen om op rommelmarkten te gaan staan.” Zo heeft ze jarenlang in spullen gehandeld. In 1990 besloot ze om, naast haar baan bij de dokter, haar eerste winkel te openen in het Oude Noorden.

Schimmel in de vloer
De afgelopen acht jaar huurde ze een winkelpand erbij in Liskwartier, op de hoek van de Bergsingel-Bergselaan, tegenover de Bergsingelkerk. “Ik had daar mijn waar in de etalage uitgestald, maar de winkel was alleen op afspraak open. Het was meer een driedimensionaal reclamebord voor mijn winkel hier in de Benthuizerstraat. Veel mensen uit Bergpolder en Liskwartier hebben zo mijn zaak gevonden.”

Tabbernee is in maart druk bezig geweest om haar pand op de Bergsingel leeg te halen. Afgelopen december kwam zij er achter dat er iets ernstig mis was. “Ik wilde de etalage schoonmaken en dacht opeens ‘verhip, de radiator zit scheef’”, vertelt ze. Na onderzoek bleek het niet de radiator, maar de vloer te zijn die scheef stond.

“Een schimmel had het hout in de vloer zodanig aangetast dat het niet meer verantwoord was erop te lopen.

Het enige wat de vloer nog aan elkaar hield was het kliklaminaat dat we erop gelegd hadden. Het is doodeng wat er had kunnen gebeuren!”

Dagelijks is ze met fietstassen vol spullen van de Bergsingel naar de Benthuizerstraat gefietst om daar een nieuw plekje voor alles te vinden.

“Normaal gesproken koop ik regelmatig nieuwe spullen in voor mijn winkel, maar daar ben ik toen even mee gestopt. Alleen voor antieke kerstballen maak ik nog een uitzondering.”

Kerstballen
Jaarlijks hangt Tabbernee de etalage vol met duizenden kerstballen. “Ik ben er beroemd en berucht om. “Mensen bellen me in augustus al op met de vraag: wanneer begint u met de kerstverkoop? Ze komen er vanuit heel Nederland voor naar mijn winkel toe.”

Wat die antieke ballen zo bijzonder maakt? “Ze zijn mondgeblazen in Polen of Duitsland. Dat maakt ze veel lichter dan de exemplaren die uit Azië komen. Daarom kun je met de oude ballen gemakkelijk je hele boom volhangen, zonder dat de takken doorbuigen.” Ze spaart ze zelf ook, bekent ze. “Ik heb de mooiste kerstballen thuis liggen.”

Door de corona lockdowns heeft ze de topverkoop de afgelopen twee jaar moeten missen. “Ik heb de ballen daarom dit voorjaar niet opgeborgen”, zegt ze, en wijst naar een aantal vitrinekasten met kerstballen in de vorm van paddenstoelen, dennenappels en eekhoorns. “Mochten we dit jaar met Kerst weer dicht gaan, heb ik ze in elk geval verkocht.”