We bezoeken het gloednieuwe Thaise restaurant aan de Zwaanshalskade, op de hoek van het Noordplein, naast het Kookpunt en Lof der Zoetheid. ‘Mijn vader Than... Thai Food Market

We bezoeken het gloednieuwe Thaise restaurant aan de Zwaanshalskade, op de hoek van het Noordplein, naast het Kookpunt en Lof der Zoetheid. ‘Mijn vader Than is een zeer goede kok’ vertelt zijn dochter Pamela.

Naast dat hij gewoon een baan heeft, houdt hij heel erg van koken. Hij leerde het vak van zijn moeder. Vader Than staat al 4 jaar lang op de Oogstmarkt op het Noordplein en heeft naam gemaakt met zijn heerlijke verse wok gerechten. Koken is echt zijn hobby en hij heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Waarom geen stap maken naar een eigen restaurant, waarvoor hij de hele enthousiaste familie kan mobiliseren ?

‘Thai Food Market is een echt familiebedrijf’ constateert Pamela. Moeder, tante en nog twee jongere zussen zetten zich in.

Pamela vertelt dat haar vader op jonge leeftijd naar Nederland kwam, waar hij ook afstudeerde. Thailand heeft een heel gemixte keuken, die niet stereotypisch is. Je hebt het wokken en de curry’s. Er wordt veel gekookt met curry, peper, knoflook, basilicum, kousenband, kokos en verse groenten.

Vanwaar de naam Thai Food Market ? ‘We willen het marktgevoel, zoals het is in Thailand, scheppen. Vandaar ook de open keuken waar we alles vers klaarmaken.’

Het thuisgevoel
In het restaurant maakt men niet zozeer Streetfood maar zet men in op de traditionele Thaise keuken, de curry ’s die je thuis eet met de familie. Dat thuis gevoel is heel belangrijk. Het eigen restaurant was de droom van Than een harde werker die niet stil kan zitten.

Hij begon klein en breidde uit naar mate het goed liep. De familie woont dichtbij het Noordplein, de zaak ligt dus dicht bij huis. Een klant van de markt kwam Than feliciteren ‘je hebt het gedaan !’ We bekijken de menukaart: loempia met kip of garnaal en stoten ook op het favoriete hoofdgerecht van vader Than, Pad Krapow Moo.

De favoriet bestaat uit gewokt pikant varkensgehakt met ui, kousenband en basilicum. ‘Kort bakken is belangrijk, dan blijven de vitaminen erin.’ Op de kaart staan ook heerlijke salades zoals Som Tam met groene papaja, peper, tomaat, aubergine en vissaus.

Wat te denken van romige kokossoep? Terwijl we zitten kletsen in de gezellige eettent met bamboe lampjes, Thais natuurreliëf en olifantjes, worden we overvallen met heerlijke gerechten. De vishapjes en satés moeten we proeven, de kokossoep en zeker de favoriet van vader Than.

Than gooit niet alles door elkaar, hij maakt op zijn Thais telkens aparte gerechten. De maaltijd is heerlijk en ik besluit komend weekend met de familie te dineren, ze zullen meer dan verrast zijn.