Jaap en Yvonne Bakker’s fotografie zaak Afo  gaf 42 jaar kleur aan de Zwartjanstraat. In het begin was het vooral camera’s verkopen, pasfoto’s maken... Van camera tot retouche

Jaap en Yvonne Bakker’s fotografie zaak Afo  gaf 42 jaar kleur aan de Zwartjanstraat. In het begin was het vooral camera’s verkopen, pasfoto’s maken en fotorolletjes ontwikkelen en afdrukken en later het bijwerken (retoucheren) van foto’s. Een hobby van beiden die echt specialistenwerk werd.

Oude en zwaar beschadigde foto’s worden via bewerken in Photoshop als nieuw. Naast retouche deden ze ook montage waarbij losse individuen samengebracht worden. Een overledene wordt midden in zijn familie gezet.

Jaap en Yvonne hebben het chemisch ontwikkelen nog meegemaakt en zijn overgestapt van analoog naar digitaal. Ze maakten afdrukken tot grote formaten  van 60 bij 90 cm. Het koppel zijn echte fotografen.

 

Wel 6 keer trokken ze met de camper door Frankrijk: de merenroute, de café route, de kunstroute.  Alles werd vastgelegd op de gevoelige plaat. Later kwam Denemarken aan de beurt, Bali, Griekenland, Sri Lanka, de VS, Thailand en Cuba. De Cubaanse oldtimers met sleutelaars zijn nog blikvangers in de zaak.

Wat was de meest sensationele gebeurtenis in de zaak? Volgens Yvonne de komst van de FujiPrinter. Op de monitor kan je alles zien. Je kan qua kleur alles bijstellen in plaats van weer nieuwe printjes maken. Yvonne heeft een grote gevoeligheid voor kleur.

Begin 2000 werd veel digitaal, een enorme overgang. Vroeger was het ontwikkelen, afdrukken en  overmaken als het niet goed was. Nu gaat alles op een digitaal minilab via de monitor, toen een kapitale investering. Jaap deed veel: inlijsten, passe-partouts maken, complete bewerking met Photoshop. Waarom hij gestopt is met de camera verkoop. De winstmarge was krap 5 procent. Zelfs met  die winstmarge  waren grote zaken als KameraExpress en Foka vaak nog goedkoper.

We zullen ze missen
Ik bewonder de oude Amerikaanse wagens, het verliefde koppel die de zaak exposeert. We hebben het en passant over het straatbeeld van de Zwartjan.  De verandering is interessant. Vroeger was het een stedelijke straat. Oude Noorderlingen die tijdens de stadsvernieuwing werden verhuisd kwamen hier toch winkelen. Nu zijn dat tachtigers geworden.

Er waren toen chique boetieks en speciaalzaken met noten en kaas. Toch is het in de straat erg druk, vooral in de weekends.

In de Tuin van Noord komen 170 huishoudens, dat zal ook zijn weerslag hebben op de straat. Yvonne leerde van Jaap afgestudeerd fotograaf het vak. Haar arbeidsleven was gevarieerd van de geestelijke gezondheidszorg tot huishoudelijke zorg.

´ Ik kon beter kleuren zien´ lacht Yvonne. De vaste klanten zullen hen missen. Zo is er een stoomtreinen fanaat.’ Kunnen jullie thuis niet printen en vergroten?’  ‘Inkt is een dure business’  zucht Yvonne ’Dat zit er niet in’.

Prachtige exposities in het Klooster en van der Ploeg, divers werk, overal ter wereld van Noorderzon fotograaf Johannes Ode, leunen op het vakmanschap van het koppel. De familie Bakker heeft een onuitwisbare indruk achterlaten in de Zwartjanstraat. We zullen ze missen.