Josef Balaydin werkt sinds een jaar bij SOL en maakt furore in de buurt met de North Family: kinderen uit de wijk die actief... Een jongerenwerker zonder vooroordelen

Josef Balaydin werkt sinds een jaar bij SOL en maakt furore in de buurt met de North Family: kinderen uit de wijk die actief met elkaar sporten en samenwerken met bijvoorbeeld ploggen: joggen en afvalrapen. Officieel is de 25 jarige Josef sportmakelaar. Op dit moment volgt hij een scouting opleiding. Sport is voor Josef een middel om jongeren te activeren, hun talenten te herkennen en deze te ontwikkelen.

‘Juist in de corona periode is bewegen voor jongeren ook nog eens super actueel,’ zegt Josef. Elke tak van sport komt zowat aan de orde, van voetbal tot basketbal, en handbal tot atletiek. Het gaat om breed kennis maken.

De groep waarop de sportmakelaar zich richt zijn de 8 tot 16 jarigen. Je kan Josef tweemaal per week vinden op het Schoterbosplein en driemaal per week op het Johan Idaplein. Josef benadert de jongeren op het Schoterbosplein heel anders, vanuit een positieve instelling en dat maakt het verschil.

Hij heeft een hekel aan vooroordelen. ‘Ik heb het niet over het verleden, het gaat om wat we er nu samen van maken.’ Josef meent dat hij het verschil kan maken. ‘Laatst hadden we een groot evenement, zonder problemen en met heel veel plezier.’ De sportmakelaar heeft veel positieve energie. Zijn manier van werken maakte ook de oudere jongeren nieuwsgierig.

Hij weet ook een behoorlijk aantal ouders te triggeren om hun kinderen aan te moedigen.

Zelfs de Wijkraad Agniesebuurt die vaak kanttekeningen van omwonenden moet honoreren, is compleet om. Zij begrijpen dat Josef goud in handen heeft. ‘Het leeft’ lacht Josef.

‘ Er gebeurt wat. Ik breng leven in de brouwerij, het gaat om het heden en de toekomst.’ Jozef solliciteerde na zijn afstuderen bij SOL voor de vacature stagemakelaar.

Manager Clyde zag al gauw dat Josef paste bij een andere vacature die van sportmakelaar. ‘ Hij is een jongen van de straat, met een open blik naar de jongeren toe.