Kunstpaus Hans Abelman en initiator van het Kinderparadijs, bracht een schitterend boek uit en presenteerde het in het Verhalenhuis Belvedère. Het is een ingekleurd... Een portret in een sociale beweging


Kunstpaus Hans Abelman en initiator van het Kinderparadijs, bracht een schitterend boek uit en presenteerde het in het Verhalenhuis Belvedère. Het is een ingekleurd portret van een bescheiden man, banketbakker Wim Mul uit Katendrecht.

Hans is zijn enorm archief aan het openen en kwam diverse acties in Katendrecht tegen, het boek is dan ook een portret in een sociale context. Hans is een oorlogskind. Zijn eerste actie bij het Centrum Beeldende Kunst, waar hij jarenlang een richtinggevende rol speelde, was het inventariseren van alle oorlogsmonumenten.

Ook bij de eerste gastarbeiders was hij als kunstenaar-activist betrokken. Tenslotte was ook duurzaamheid één van Hans zijn belangrijke thema’s. Via Hans kwamen ook de Poetry International gedichten op de Roteb wagens. Samen leven en kunst gaan voor Hans hand in hand.

Wim Mul is als 91 jarige ook een inspiratie voor anders ouder worden. Hij is nog een fervent fietser en fitnesser. Wim heeft als oorspronkelijk Oude Noorderling een groot netwerk en is als banketbakker een echt ambachtelijk kunstenaar. Mul is ook een levensgenieter en een familieman.

In Belvedère hangen diverse portretten van de bakker, alle van Hans hand. We bezoeken de voormalige bakkerij een stemmig Jugendstil pandje vol foto’s van dat unieke Katendrecht. Hans Abelman brengt ons in een sociale wervelstorm en tegelijkertijd geeft hij ons een ingekleurd portret van een echte Rotterdammer.

Een jaar lang gaat Hans werken in Belvedère en aan zijn archief een open karakter geven. Het Oude Noorden komt zeker aan bod.