In de 60-er jaren was de Nederlandse economie booming. Veel Turkse mensen kwamen als gastarbeider naar Nederland. Ze kwamen terecht bij scheepswerf Verolme in... Expositie Turkse migranten uit Noord


In de 60-er jaren was de Nederlandse economie booming. Veel Turkse mensen kwamen als gastarbeider naar Nederland. Ze kwamen terecht bij scheepswerf Verolme in de Botlek, bij de kabelfabrieken en in de agrarische sector.

In de 70-er jaren werd ingezet op gezinshereniging, wat voor zowel de arbeiders als de ondernemers zijn voordelen had en meer stabiliteit bracht. In de 80-er jaren maakten de voormalige gastarbeiders een definitieve keuze voor Nederland.

We zien ze met de bewoners van de oude wijken op de barricades tegen te hoge woonlasten. Dit boeiende proces is in beeld gebracht in een foto expositie waar zowel de jeugdige koppies als de verweerde gezichten een plek krijgen. De expo vind je in Het Klooster. Je ziet waar de mannen vandaan komen en waar ze hier terecht kwamen en hoe ze zich opwerkten.

We zien een jonge Arif die HBO studeert en een belangrijke rol gaat spelen bij de stichting Buitenlandse Werknemers Rijnmond en later bij het adviesorgaan Stimulans.

We zien de kapper en de groenteteler. We zien de kinderen die mobiliteit maken van sociaal pedagoog tot wel twee dokters en een advocaat.

De senioren hebben een woongemeenschap Orkide opgericht, een prachtig complex bij het Brancoplein, waaruit hun daadkracht spreekt. De Turks-Nederlandse bewoners zetten een model gemeenschap neer, die ook naar buiten toe een grote uitstraling heeft.

In de expositie zie je alleen Oude Noorderlingen. De foto’s zijn vaak geplukt uit groepsfoto’s. Het is een hommage ook aan hen die zijn overleden. De eerste gastarbeiders zijn nu 75 jaar en ouder.

In Het Klooster prijkte een warme tentoonstelling