Een uitgebreide fotoreportage kan je vinden op Noord010inbeeld Fratsen is een stichting met creatieve jonge mensen als Pleunie Seegers en Eva Sieriksma. Al in... Fratsen vol creativiteit

Een uitgebreide fotoreportage kan je vinden op Noord010inbeeld

Fratsen is een stichting met creatieve jonge mensen als Pleunie Seegers en Eva Sieriksma. Al in hun 2de jaar van hun opleiding HKU ( hogere kunstopleiding Utrecht ) zijn ze gestart met de eerste acties van Fratsen.

Gevraagd naar haar opleiding is Pleunie gematigd positief. ‘Het was wel veel op zoek gaan naar je identiteit, conceptueel waren we wel heel erg vrij.’

Het doel van Fratsen is via muziek een bijdrage te leveren aan bewonersparticipatie.

De afgelopen jaren hebben het Oude Noorden en de Agniesebuurt kunnen genieten van een viertal projecten. Senioren zongen liederen die op cd werden uitgebracht. Ingezet werd op jongerentalent.

Jongeren maakten onder leiding van een beroepsfotograaf foto’s van ouderen en hun favoriete muziekinstrument. Met Memory Lane maakten ze een tournee door Noord. ‘Muziek voor 55+, herkenbare melodieën.’ Fratsen wil er iets structureels van maken zodat bewoners elkaar kunnen blijven ontmoeten,

Verbinding tussen generaties
Het mooie van Fratsen, vindt Pleunie, is dat je zelf ideeën kunt bedenken. ‘We willen ook verbinding zoeken tussen de generaties.’ In Visions gaf Fratsen jongeren een podium en tegelijk leggen ze verbindingen met de senioren.

Terwijl Pleunie werkt als welzijnswerker bij Humanitas Bergweg, is Eva vooral ZZP -er met projecten als koken voor kinderen, skateles, dansen voor 55 plussers en activiteiten bij Urban Resorts. Bij Humanitas zorgt Pleunie als bezige bij voor een frisse wind. Hoe ontstaan de Fratsen projecten?

‘We horen wat vallen en denken hier kunnen we iets mee.’ ‘Ik vind het zo leuk dat we alles van a tot z kunnen uitwerken. Zo kan je echt wat veranderen. Fratsen is bezig met een leerproces. We willen een band opbouwen met de bewoners en streven naar een structurele verbinding.

’ Financiering zoekt Fratsen bij het bedrijfsleven. Wat een jeugdig elan!

Memory Lane, muziek voor 55+

Memory Lane georganiseerd door Fratsen reist van locatie naar locatie in het Oude Noorden en Agniesebuurt. In de Schoonoord Studio’s trad Jessica King op. De zangeres is Aziatisch – Amerikaans en wordt begeleid op de gitaar door Emile Schepper.

Ze delen de liefde voor muziek. Het jonge duo brengt volksmuziek en covers van Amerikaanse volksliedjes. De liedjes gaan vaak over de relatie tussen mens en de natuur. Het kleine galerietje was compleet gevuld met folk en jazz liefhebbers die zich ook konden vermaken met de oude televisieopnames van Fred Hoogsteder.

Fred zorgde weer voor prima geluid. Jazz was het thema. Fred verduidelijkt hoe de blues en de gospel uitmonden in de grote swing orkesten en boogiewoogie. We werden gecharmeerd door Peck van Hommel, de Dining Sisters en Louis Armstrong.

Een kleine anekdote Peck werd in Chicago ontvoerd door bendeleden van Al Capone die een surprise party had. De Dining Sisters waren thuis met zijn negenen, er zat altijd één op de reservebank.

Memory Lane in Prinsekerk

Het ons bekende Fratsen organiseerde in de Prinsenkerk een aansprekend en laagdrempelig event. We maakten een schitterend concert mee op de vleugel door twee jonge meisjes die van hun 12 jaar al samen spelen, quatre-mains.

Ze heten Marianne Hansen en Maureen van IJzerloo. Ze speelden voor ons stukken van Bach, Grieg, Brahms en Ravel. Het ging van ingetogen tot bruisende vrolijkheid. We maakten een denderende apotheose mee. De akoestiek in de kerk met hoog plafond was perfect. De zaal zat goed vol.

De oud technicus van Art en Fly Work bracht een mooi stukje oude nummers van authentieke Rotterdamse zangers en zangeressen als Jaap en Arie Valkhoff, Anja van Brandenburg, Corrie van Gorp.

Hij gebruikt hierbij oude tv beelden met een geperfectioneerd geluidssysteem.

Anja trad als cabaretière op in haar winkeltje aan het Haringvliet.

Prachtige nummers zong Jaap Valkhof zoals : verliefd op de keukenmeid, hand in hand kameraden, O Johnny, en ik ben Japie de portier. Corrie van Gorp bracht Ali Cyaankali op de bühne.

Waardenburg en de Jong zongen over de postduif die altijd terugkeert naar zijn vrouwtje in het Oude Noorden op een paar uitzonderingen na.

Door een jager wordt hij neergeschoten. De vrouw wordt door een nieuwe rijke vriend (een kale kalkoen) uit het nest geschopt en belandt in het red light district. Het was een heerlijke middag van klassiek tot oude pop. Een warm applaus kwam er dan ook voor de jonge organisatoren en creatievelingen.

Fratsen producties en de vroege sixties

Fratsen organiseerde in Humanitas Bergweg weer een fameuze Memory Lane. 2 zangeressen zorgden voor meerstemmige songs, covers van David Bowie en Fleetwood Mac. Ze opereren ook muzikaal met vleugel en gitaar.

We kregen een variatie van meditatief tot heftig. Het publiek dat talrijk was opgekomen kon het waarderen. De zangeressen werden opgevolgd door muziek uit de begin 60er jaren met televisie beelden uit die tijd. Wat te denken van Freddy and the Dreamers uit Liverpool en van Jerry and the Pacemakers?

We konden genieten van de Rolling Stones, toen nog met gitarist Brian Jones in de bezetting. Brian werd in 1969 uit de band gegooid en werd dood gevonden in zijn zwembad. We genoten van Time is on my site. James Brown the godfather of soul bracht ons op het tipje van onze stoel.

Als 13 jarige was James betrokken bij een gewapende roofoverval. Gelukkig vond hij de muziek. Over zijn erfenis werd getwist. Brown was ook 4 maal getrouwd. Ook over de plek waar hij zou begraven worden werd er gebakkeleid.

Tenslotte werd het pleit gewonnen door zijn laatste echtgenote die hem begroef in haar tuin. Even kijken in de kist of hij er nog in lag. Hij lag er nog, maar zonder benen.

De tegenpartij had DNA willen afnemen. Oude Noorderling en zanger Louis Windzak weet Browns nummers feilloos op de planken te brengen.