Al struinend door de geschiedenis stoten we op stichting Samen Wonen Samen Leven, die vanaf medio 70-er jaren een belangrijke rol speelde in Het... Geschiedenis van Het Oude Noorden Samen Wonen, Samen Leven

Al struinend door de geschiedenis stoten we op stichting Samen Wonen Samen Leven, die vanaf medio 70-er jaren een belangrijke rol speelde in Het Oude Noorden. Het Oude Noorden werd multicultureel. Onbegrip en wantrouwen tussen de oorspronkelijk Nederlandse arbeidersgezinnen en de migranten waren het gevolg.

Rien van der Velden is jarenlang coördinator geweest van de stichting Samen Wonen Samen Leven. ‘We wisten dat er iets in de wijk moest gebeuren om bewoners met elkaar in contact te brengen. Zo ontstond het idee van de stichting’, vertelt van der Velden. ‘ Niet alleen de gemeente realiseerde zich dat er iets moest gebeuren in de nieuwe multiculturele wijk, ook bewoners en beroepskrachten zagen deze noodzaak.

Jan Huygens, pastor van de Hildegardiskerk, heeft uit een gift voor zijn kerk twee jaar lang mijn vervangende dienstplicht bij de stichting betaald. De naam Samen Wonen Samen Leven is door de initiatiefnemers van het project bedacht. De naam dekt prima de lading van ons werk. We moesten zorgen dat alle bewoners uit het Oude Noorden met elkaar konden samenwonen en leven zonder al te veel problemen.

Ook met wijkagenten Nuninga en Aad Maas, heb ik goede zaken kunnen doen voor de buurt. Zij liepen dagelijks door de wijk en wisten wat er speelde.’

Pionieren
Van der Velden kijkt met weemoed en enthousiasme terug naar zijn tijd bij de stichting Samen Wonen Samen Leven. ‘Het was een spannende tijd. We hadden echt het gevoel dat we aan het pionieren waren. Alles moest nog bedacht worden en alles kon. We hadden een groep mensen die elkaar blindelings kunnen vinden en die vol daadkracht waren.

We hebben samen een hoop bereikt voor de wijk: een spelotheek, kinderdagverblijf De Papegaai en de opvang van Marokkaanse jongeren in het project Slik om te zorgen dat ze niet buiten de boot zouden vallen. Nu is alles veel strakker georganiseerd en geformaliseerd.

Mensen zijn meer gericht op het halen van doelstellingen en zijn minder bereid iets extra’s voor de wijk te doen.’ Hoogtepunt voor Rien van der Velden was het bezoek van de jonge Koningin Beatrix begin jaren ’80.

’Het bezoek van de jonge koningin was een opsteker voor de buurt. Even stonden we in het middelpunt van belangstelling.’

Tijden veranderden
Na jaren van actievoeren, gaat de Bewonersorganisatie Oude Noorden in 1995 over in bewonerssteunpunt Rapsodie. Volgens Corrie Ulenberg is een deel van de charme van de oorspronkelijk bewonersorganisatie hiermee teloor gegaan.

‘Sinds eind jaren negentig merk je dat economische belangen de boventoon voeren bij de politieke besluitvorming. Gülümser Çelik vertelt dat veel van de oorspronkelijke bewoners van het Oude Noorden zijn vertrokken. ’De mensen zijn nu niet meer geïnteresseerd.

We zeggen elkaar gedag, maar we komen niet meer bij elkaar op bezoek. Druk, druk, druk, mensen nemen niet meer de tijd om elkaar te leren kennen.’Çelik heeft twee kinderen van 12 en 16 jaar. ’De tijden veranderen. Vroeger mocht ik nooit leren van mijn moeder. Dat was ook niet nodig.

De mannen moesten werken en de vrouwen zorgden voor de kinderen. Dit leerde je in de praktijk, daar had je geen opleiding voor nodig. Maar ik begrijp nu dat het voor mijn kinderen wel belangrijk is dat ze verder leren.

Ik wil dat ze zo ver mogelijk komen. Zij weten dat ik ze daarbij steun en altijd volledig achter hun beslissingen sta.’