Groot was de verrassing toen burgemeester Aboutaleb op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen naar het Klooster Oude Noorden kwam. Hij schudde de handen... Het Klooster Oude Noorden een bijenkorf

Groot was de verrassing toen burgemeester Aboutaleb op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen naar het Klooster Oude Noorden kwam. Hij schudde de handen van de stembureau medewerkers, de scholieren in de keuken, de vrijwilligers en maakte een praatje met de aanwezigen. De burgervader was onder de indruk van het prachtige pand dat werd hersteld in oude glorie met mooie mozaïek vloeren.

Ruim een half jaar lang werd het verbouwd tot het in juli van dit jaar in gebruik werd genomen. In september werd de bijzondere bijkeuken opgeleverd en sindsdien kan je regelmatig een maaltijd nuttigen in een bijzondere omgeving. Drie maal per week zijn er leerlingen van VSO de Hoge Brug actief.

Op maandag zorgen ze voor een diner, op dinsdag voor een lunch en woensdag voor een heerlijk toetje. Op woensdagavond wisselen diverse koks uit de buurt elkaar af, een vega maaltijd wordt niet vergeten.

Maandelijks is er de heerlijke bingo van Hüsniye, altijd volle bak. Een bijzondere groep is de wandelgroep Walking & Talking op maandagavond.

Iedereen die Nederlands als tweede taal spreekt is welkom. Je wandelt 1,5 uur met drie tot vier maatjes en leert al lopend de taal. Na de wandeling volgt een terugkoppeling. Natuurlijk hebben we nog steeds de taallessen van SOL. Ze doen ook kinderactiviteiten op woensdagmiddag. Op diezelfde middag is Soraya actief met haar Wereldkinderen en grote betrokkenheid van de ouders.

Wist je dat het Klooster ook de muziekschool Rotterdam herbergt met lessen in drums, viool, piano, dwarsfluit, gitaar, mandoline, ukelele. Lage inkomens krijgen gratis les via het Jeugd Cultuur Fonds. En de jongeren? Elke vrijdagavond is er Krump, een energieke hiphop-dansvorm. Iedere werkdag is  van 09:00 tot 13:00 uur de Vraagbalie geopend. Je kan daar onder andere terecht voor het maken van een afspraak met de Belastingwinkel, hulp bij het invullen van formulieren, het aanvragen van de energietoeslag en kwijtschelding van de afvalstoffenheffing.

En wanneer zij geen antwoord op de vraag hebben, dan kunnen zij altijd doorverwijzen.

Salsa, Film en Bibliotheek

Op maandagavond kan je salsa dansen. Eén maal per maand, op donderdagochtend, komen de Onwijze Moeders van de Hildegardisschool bij elkaar. Een verrassing is de BliniBioscoop. De BliniBioscoop brengt filmkunst en Oost-Europa samen. Dat doen zij op de derde zondag van de maand. Er is een film, aansluitend een debat, lezing of paneldiscussie en de middag wordt afgesloten met het eten van blini.

Op maandag en woensdag zijn er nog altijd naailessen. In de hal prijkt een schitterende bibliotheek. Je kan er lenen of weggeven. Het hele verhaal waardoor het Klooster gaat leven, kregen we van Richard Bakker, sociaal beheerder.

Samen met een hecht team van vrijwilligers en de zakelijk leider zorgt hij voor een Huis van de Wijk die een plek voor iedereen is. Het Klooster is prachtig, maar heeft vooral een hart. Wil je weten wat er in Het Klooster gebeurt? Ga dan naar www.kloosteroudenoorden.nl en wil je een keer mee-eten in De Bijkeuken? Stuur dan een mail naar debijkeuken@kloosteroudenoorden.nl of kom langs en schrijf je in bij de balie.

En lijkt het leuk om jouw steentje bij te dragen en heb je zin om als vrijwilliger aan de slag te gaan, neem dan contact op met Richard Bakker: richard@kloosteroudenoorden.nl.

Heerlijke maaltijd door buurtbewoners

De Bijkeuken van het Klooster zit stampvol met een bijzonder gevarieerd publiek. Het is de beurt aan Bernadette om haar kookkunsten waar te maken. Op de keukenbar staan dampende warmhoudpannen met lekkere roti, een bijzonder gewild gerecht. Naast de pannenkoek, de aardappeltjes en de kip, kan je ook kiezen voor tjaptjoi.

Het volle bord wordt gecombineerd met sla, zure komkommer, een tomaat en zelfgemaakte peper. Aan tafel zijn de verkiezingen aan de orde van de dag. Er zal heel wat water in de wijn gedaan moeten worden en hoe reageert de teleurgestelde kiezer dan? Wat gebeurt er met de klimaataanpak ?

Je kan een lekker glaasje nemen, wat de gezelligheid verhoogt. Husniya en Anja komen binnen met karrenvracht prijsjes, de bingo gaat starten. Wie nog aan tafel zit krijgt een placemat voor zich. Oh, er is nog een toetje gemaakt door de leerling koks van de VSO de Hoge Brug. Heerlijke kwark met sappig fruit, heel kleurrijk opgemaakt.

Het gonst van de gesprekken. Hier is vooral de ontmoeting belangrijk, in een super gezellige sfeer. In de bibliotheek zitten wat kinderen met hun ouders boeken uit te zoeken. Je moet het aangename met het nuttige combineren.