Een uitgebreide reportage kan je vinden op Noord010inbeeld De hele bovenverdieping staat vol lange tafels en jonge leerkrachten in Marokkaanse Djellaba’s versieren het geheel... Iftar in OBS de Klimop

Een uitgebreide reportage kan je vinden op Noord010inbeeld

De hele bovenverdieping staat vol lange tafels en jonge leerkrachten in Marokkaanse Djellaba’s versieren het geheel met lange lichtslangen. De balie staat vol heerlijke dadels. De Iftar maaltijd wordt door de ouders en grootouders gekookt. Het is nu wachten op de zonsondergang.

Ineens loopt de school vol met hele families die de hele uitstaltafels vol leggen met de heerlijkste gerechten. Het lijkt wel een koninklijk banket. Deze week is het de Iftar (het breken van het vasten) voor de groepen 4, 5 en 6. Een aantal leerkrachten doet ook mee met het vasten.

Rond 16 en 17 uur krijgen ze het moeilijk. Wat komt op de selfservice tafel waarachter op een flapover de woorden Bismillah prijken, smakelijk eten? Stokjes met fruit, met tomaat en ei, paprika, pasteitjes, saté stokjes, sushi, mille-fueilles, watermeloen, linzensoep, driehoekjes, Pannenhoeken, kokos en oreo gebak, mini pizza’s, cakes, zoete broodjes, suikertaart en kip.

De kinderen gaan alles met plezier bekijken. Met de ogen maken ze al een toekomstige keuze. Ze zien er schitterend uit: prinsesjes met mooie jurken en een hoofdtooi, jongens in feestkostuum. Op de tafels liggen placemats die de kinderen ingekleurd hebben en van hun naam voorzien.

Alles gaat relaxed. Om 3 over de 7 worden de kinderen naar de eettafels gedirigeerd. ‘Mag ik even de aandacht,’ zegt een meisje. Dan kom te lerares aan het wordt. Ze bedankt de ouders en grootouders die eindeloos in de keukens hebben gestaan.

De gezinnen zijn multicultureel en genieten van het samenzijn. Tafel na tafel schuifelt langs het lopend buffet. Lachende gezichten, vrolijkheid, het zegt iets over het schoolklimaat. De Iftar is het initiatief van de leerkrachten.