

Senioren vertellen
Sociaal november 5, 2023 Joop Bastinck

Mooie oude foto’s prijken in de etalages van Noordplein 12 (de Villa) Foto’s van de aardappelhandel, de kapper, de drogist, de groentemarkt en de allermooiste van de Kermis op het Noordplein. ’Het verleden van het Oude Noorden mag niet vergeten worden.’
De foto’s kwamen van de van de Museumwoning in de Jacob Catsstraat. Een 25 oudere bewoners kwamen naar het geelrode koepeltentje op het Noordplein om hun verhalen te vertellen of er naar te luisteren. Wil vertelt over het uitgaan op vrijdagavond met haar moeder en oma.

Het ging steevast naar de Noordmolenstraat en de Zwartjanstraat. Ze begonnen bij Het Haantje, de viszaak op het Noordplein. Daar kletste iedereen met elkaar. Oma stapte de parfumerie in voor Soir de Paris. De wandeling ging naar het einde van de Zwartjanstraat voor een broodje warm vlees.
Nico geboren op de Zaagmolenkade herinnert zich de moutgeur van de Heineken Brouwerij. Met de fiets achtervolgden ze als nieuwsgierige jongens de bluswagen van de brandweer. Ruud, geboren in de Adrianastraat zegde het saaie Stadstimmerhuis vaarwel en ging werken bij de RET als conducteur en later als bus en metrobestuurder.
Zijn vrouw Anneke werkte op een woonboot en later in een woning textielzaak. Ze had er zwaar werk met de kokosmatten. Op haar dertigste werd ze een talenrijke orgelspeelster. Ze speelde overal evergreens, chachacha en rumba. Co werd geboren in de Ooievaarstraat. Ze was lid van de SDAP en liep met de rode vlag voorop op 1 mei.
In 1947 trouwde ze en ging met haar man in de Tochtstraat wonen bij haar schoonmoeder. Ze toont ons trapslot sleutel met dubbele baard. Die heeft ze bewaard. Tinie werd geboren in de Bloklandstraat. Haar vader liet haar moeder in de steek met zes kinderen. Ze hadden het arm. Haar opa had een kleermakerij. Hij maakte kleding voor het leger.
Tinie heeft zijn schaar bewaard. Met de handkar ging die kleding naar de Marinierskazerne. Hij woog de kleding, hoe zwaarder hoe duurder.