De volledige reportage kan je vinden op Noord010inbeeld 100 jaar geleden bouwde een havenbaron 100 arbeiderswoningen van 50 vierkante meter en een toilet met doorspoeling... 100 jaar Heer Vrankestraat

De volledige reportage kan je vinden op Noord010inbeeld

100 jaar geleden bouwde een havenbaron 100 arbeiderswoningen van 50 vierkante meter en een toilet met doorspoeling in de Heer Vrankestraat. In 2004 werden de kleine woningen samengevoegd en verkocht voor een sociale prijs.

De woningen hadden een bescheiden tuintje en keken uit op de achterzijde van een te slopen blok Soetendaalseweg. Woonstad kwam met een project van Kop van Zuid woningen gekoppeld aan parkeren op het binnenterrein. Op originele wijze kwamen de bewoners van de Heer Vrankestraat in verzet. De ruimte tussen de koopwoningen en het sloopblok was een soort wildernis waar de kinderen in speelden.

De bewoners maakten er een safari van met touwladders, apenbruggen en lianen. Ze nodigden alle gemeenteraadsleden uit op safari en lekkere appeltaart. De meeste gemeenteraadsleden gingen hierop in en brachten Woonstad op andere gedachten. Het binnenterrein werd geen parkeerplaats, de auto’s gingen naar de straat. Roland van Wageningen schreef er een spannend jongensboek over, het werd de start van traditionele nieuwbouw door de corporaties in het Oude Noorden.

Complimenten van de burgemeester

Op 100 jaar Heer Vrankestraat kon burgemeester Aboutaleb niet ontbreken. Hij complimenteerde de zeker 75 buurtbewoners die de viering bijwonen en het champagneglas hieven. De burgemeester trok de parallel met Singapore, dezelfde solidariteit en samenhang.

Singapore inspireerde zich aan de Rotterdamse stadsvernieuwing en de Opzoomer activiteiten. Ook tuindorp Vreewijk was voor hen een inspiratiebron, groen en grote betrokkenheid. Singapore heeft 80% sociale woningbouw waarin rijk en arm door elkaar wonen. De politieke arena wordt afwisselend bevolkt door de diverse geloven.

Een pluim

Wijknetwerker Francis Welbedacht zette Saskia Hermans in het zonnetje en vertelde hoe bijzonder de straat is. Zelf schoonmaken, beplanten, ruimte geven aan arbeidsmigranten, het creëren van een fietsenstalling, het opbouwen van een vertrouwensband met de gemeente en de leefbaarheid centraal stellen.

De burgemeester prees Singapore, die als eerste een Centrum voor een Leefbare Stad oprichtte: A Livable City gebaseerd op Opzoomer ideeën. Niet je roots tellen maar wat je bent. In Singapore treffen we een bont gezelschap aan en een macht die verdeeld is. De bewoners trotseerden het regenweer en het was vrolijkheid alom. Is het weer de Heer Vrankestraat die een nieuw elan inluidt?