Bas de Leijer van filmvertoner CineNoord en Swati Sen Gupta van het op te richten Film Lokaal Hammerstraat hebben elkaar gevonden in een gezamenlijke... CineNoord gaat de boer op

Bas de Leijer van filmvertoner CineNoord en Swati Sen Gupta van het op te richten Film Lokaal Hammerstraat hebben elkaar gevonden in een gezamenlijke doelstelling. Ze willen zoveel mogelijk verschillende groepen mensen in Noord interesseren voor film. Samen hebben zij daarom in 2023 het project Cinema Lokaal opgezet waarbij films op vijf bijzondere locaties door heel Rotterdam-Noord werden vertoond.

Een van de avonden bestond bijvoorbeeld uit een filmtour door Noord met Rotterdamse korte films op plekken als café Ollie, snackbar Rodi, het Telecommuseum en een taichi-school. Studenten van de MBO Theaterschool leidden het publiek in groepen rond waarbij men elkaar onderweg aardig leerde kennen.

Ook vertoonden ze een film in de nieuwe supermarkt Dirk op de Zwartjanstraat. De filiaalmanager kreeg een glimlach op de lippen toen hij 60 bezoekers in zijn supermarkt adembenemend naar een scherm zag kijken dat op de koelvakken was geplaatst.

Op het Ammerssooiseplein werd nog een Kung Fu film vertoond waar veel kinderen op afkwamen En ook de kapelzaal van het Klooster werd uitverkoren. De mix van publiek is zonder meer geslaagd.

Hoe gaat het met Film Lokaal ? De gesprekken over de aankoop en verbouwing van het pand worden gevoerd. Ook beginnen we met de ideeën over het programma. De eerste film wordt over een jaar verwacht.

Bas de Leijer wil met een volgend project Rotterdamse films vertonen op de locatie waar de film is opgenomen. De bezoekers worden dan voor een moment als het ware onderdeel van de film. Het zou mooi zijn om bijvoorbeeld De Marathon te vertonen in de garage aan de Rotte waar de film is gedraaid.