Het is aardig vol in Mozaïek. Drie grote ronde tafels prijken in de ruimte, twee voor de Gerard Scholtenstraat aanhang en één voor de... Eenrichting Zwart Janstraat onder vuur


Het is aardig vol in Mozaïek. Drie grote ronde tafels prijken in de ruimte, twee voor de Gerard Scholtenstraat aanhang en één voor de Zwartjanstraat. Bewoners zetten hun klachten over de veranderde situatie in de Gerard Scholtenstraat op een rijtje.

De straat is totaal ongeschikt om zoveel auto’s op te vangen. Ze wordt nu een parallelle snelweg aan de Zwartjanstraat. De verkeersdeskundige van de gemeente erkent dit, toch vindt hij dat er geteld moet worden. Hoeveel extra verkeer komt er en uit welke richting komen ze?

Geteld wordt op de kruispunten, ook wordt het extra verkeer op de Noordsingel gemeten. De specialist zoekt oplossingen voor de Gerard Scholtenstraat in de sfeer van één richting omdraaien vanaf een punt in de straat, dat heeft dan weer gevolgen voor de Bergweg. ‘Ik heb constant file voor de deur.’ ‘Mijn spiegels zijn eraf gereden. Je kan ook niet even rustig uitstappen.’ ’De straat is te smal. Je kan ook moeilijk parkeren.’

De verkeersdeskundigen vragen zich af waar de stromen vandaan komen. Voor de bewoners is het een ramp voor hun woonstraat en is het woongenot verdwenen.

Vanuit de verkeersdienst wordt betoogd dat 70 ongevallen de laatste jaren zijn voorgekomen in de Zwartjanstraat. Meestal gaat het echter om blikschade. Een dodelijk incident met de vuilniswagen was uitzonderlijk. Het chaotische leidt ook tot trager rijden en hoort wel bij een drukke winkelstraat.

De ondernemers liggen er niet van wakker. Echte hufters moet je gericht bekeuren en na enkele bekeuringen een gebiedsverbod geven.

De klachtenregen gaat verder: ‘fietsers en scooters rijden op mijn stoep. Je kan zelfs met een gewone auto moeilijk door de straat.’ Aan tafel wordt een pamflet uitgedeeld. ‘Snel en collectief ons ongenoegen kenbaar maken op stopdepilot@hotmail.com.’

De gemeente besluit: het probleem van de Gerard Scholtenstraat moet opgelost worden. Even naar de Zwartjan tafel rennen. De vestiging van Jumbo is volgens bewoners met veel geheimzinnigheid omgeven. Waar is zo’n supermarkt voor nodig?

De zaal wordt meer en meer een actieruimte. Pamfletten worden verder uitgedeeld en posters opgehangen.’ Verplaats de file niet. Slecht idee. Geef het publiek terug aan de Zwartjan. We willen veilig en rustig leven. Geen racebaan erbij.’

De bewoners van de Zwartjanstraat willen een betere branchering. Het worden meer en meer vreetschuren. De jonge generatie wordt door de overheid verkeerd opgevoed. Gezien het publiek van het Oude Noorden meer gemixt wordt is nu meer diversiteit in de winkelstraat aan de orde.

Denk aan gezond eten. Verander de mentaliteit.