De volledige reportage kan je vinden op Noord010inbeeld We maakten de opening mee van een prachtig schilderij op de Wolstraat gevel van Faas Wilkes... Faas Wilkes beste speler ooit

De volledige reportage kan je vinden op Noord010inbeeld

We maakten de opening mee van een prachtig schilderij op de Wolstraat gevel van Faas Wilkes door Ricardo van Zwol. Sander de Kramer interviewde de zoon van Faas. Hij herinnerde zich flitsen. Zijn vader was een warm mens. Bijna was Faas naar Feyenoord gegaan.

Het strandde op 1000 gulden. Wilkes was al aan het einde van zijn carrière en wilde toch wat geld opzij zetten. Feyenoord hield de poot stijf. Jammer voor de Rotterdammers!

Een kind en kleinkind van de zoon Jane en Louis waren in prachtig oranje. Zij zullen de opening doen. Jan D. Zwart, sportjournalist geboren in de Hoyledestraat, kende Faas als negenjarige. Hij waste zijn gele Opel Kapitan voor een daalder, het dagloon van een werkster.

Faas was goede maatjes met Coen Moulijn, waarmee hij speelde in het nationaal elftal. Toen Faas 60 jaar werd, is dit uitbundig gevierd in de burgerzaal van het stadhuis, omgebouwd tot een café. Wat was Wilkes zijn kunstje ? De bal iets te ver vooruit te spelen. De tegenstander in de waan laten dat hij hen kon afnemen en dan pijlsnel vooruit schieten.

Faas is van de generatie van Jan Bosman, Coen Moulijn en Wim Jansen, allen de trots van het Oude Noorden. Emile Schelvis, een volgende sportjournalist schreef een boek over 100 jaar Xerxes, de blauw witten, de ploeg van Faas.

Faas bewonderde Dennis Bergkamp als jong talent. Bram Bos, archivaris van Xerxes verzamelt foto’s en verhalen. Wat hem bijbleef was het gesloten hek van een vol stadion met 12.000 toeschouwers. De mensen braken de hekken open om Faas te zien.

Beroemd was de schijnbeweging van Wilkes en het kappen, waarmee hij vier tegenstanders kon verschalken. Edwin de Voigt van Noorderdicht heeft het over verhalen en gedichten koppelen aan de Oude Noorden spelers. Robert van Persie verdient nog een plekje. Dick Ronteltap speelt Dean Martin, favoriete zanger van Faas, op zijn saxofoon van 1935 met een volle klank.

Ricardo van Zwol schilderde vier gezichten van Wilkes met een knipoog naar de vier buitenlandse ploegen van Faas. De muurschildering is een parel voor de stad en zo blijft talent zichtbaar, ook voor de jongere generatie. Een bewoner zwaait steevast met de blauw witte vlag en de kleintjes onthullen de Walk of Fame steen in de Wolstraat muur gemetseld.

De opening brengt veel bewoners en sympathisanten bij elkaar. Het geeft je een heerlijk, warm gevoel.